Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sú mrazené potraviny v skutočnosti zdravšie ako čerstvé? O ich kvalite ste netušili!

Zmrazená zelenina obsahuje viac výživných látok ako čerstvá!
Zmrazená zelenina obsahuje viac výživných látok ako čerstvá! (Zdroj: thinkstock.com)

V súčasnosti už mnohí nemajú toľko času na denné obchádzanie obchodov, preto uprednostňujú väčšie nákupy len raz, či dvakrát týždenne. Nakupujú do zásoby, pričom väčšina potravín putuje do mrazničky, aby vydržali čo najdlhšie. Je to však zdravé?

Odjakživa sa považovali zmrazené potraviny za menej zdraviu prospešné ako čerstvé. Zmrazením a opätovným rozmrazením prídu o svoju nutričnú hodnotu. Vedci však tvrdia niečo iné! Údajne sú mrazené potraviny lepšie ako čerstvé!

Ako je to možné?

Potraviny, ktoré sú pripravené na zmrazenie, sa vraj vyberajú podľa svojej zrelosti a zmrazujú sa ihneď. V tomto procese výrobcovia zabezpečujú, aby sa živiny z potravín nestratili a aby boli po rozmrazení ako čerstvé. Vzhľadom k tomu, že potraviny sú zmrazované na nižších bodoch mrazu, sú tak menej náchylné na znehodnotenie a zostávajú v dobrom stave dlhšie obdobie v porovnaní s čerstvými potravinami. U čerstvých potravín môže byť problém s obsahom živín, pretože, čím dlhšie sú na regáloch v obchode, tým viac výživných látok strácajú.

"Čerstvé potraviny obsahujú najväčší obsah zdraviu prospešných látok. Čím sú dlhšie tieto potraviny voľne dostupné, strácajú svoju nutričnú hodnotu najmä z dôsledku napádania mikroorganizmov, kyslíkovým pôsobením a usádzaním sa rôznych nečistôt na tieto potraviny. Preto pokiaľ nechceme ihneď konzumovať čerstvé potraviny, mali by sme tieto potraviny ochrániť pred nákazami. Jednou z najlepších ochrán dlhodobého uskladnenia potravín je ich zmrazovanie," povedal odborník na výživu Ing. Libor Javro.

Výživnejšia mrazená zelenina?

Mrazená zelenina sa považuje za bohatý zdroj antioxidantov a vitamínov v porovnaní s čerstvými potravinami. Nedávny výskum ukázal aj to, že mrazená brokolica má štyrikrát viac živín, ako jej čerstvý náprotivok! Platíto  aj v prípade hrachu či malín. Takže, pokojne zmrazujte svoju zeleninu aj ovocie zo záhradky. Takto si na nich môžete pochutnať aj počas zimných mesiacov.

Ťažko ich porovnať s čerstvými potravinami

Výživový poradca súhlasí s tým, že zmrazované potraviny obsahujú výživné látky, no aj tak sa nedajú porovnať s čerstvými.

"Pokiaľ zmrazenie prejde podľa najkvalitnejších zásad, potraviny vedia uchovať vo veľkej miere svoju nutričnú hodnotu. Ale určite nemôžeme povedať, že zmrazené potraviny sú zdravšie ako čerstvé, ihneď skonzumované," povedal odborník na výživu.

Ako na bezpečné rozmrazenie?

Mrazené potraviny nerozmrazujte v mikrovlnnej rúre, čo platí hlavne pre mäso! Najlepšie je nechať potravinu rozmraziť pri izbovej teplote, prípadne v chladničke.

"Najideálnejšie rozmrazovanie je postupné rozmrazovanie, napr. prostredníctvom chladničky tým, že do nej vložíme potraviny v nádobe a postupne necháme rozmrazovať až budú chladené,“ povedal Ing. Libor Javro.

Magne B6 Forte Stick Pack obsahuje horčník a vitamín B6, ktoré prispievajú k zníženiu únavy a vyčerpania, správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, k správnemu fungovaniu nervového systému a k správnej funkcii psychiky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9