Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chyba, ktorú robia takmer všetci pri zmrazovaní: Takto mäso len poškodíte!

Pred tým, než dáte mäso do mrazničky, prebaľte ho do iného obalu!
Pred tým, než dáte mäso do mrazničky, prebaľte ho do iného obalu! (Zdroj: thinkstock.com)

Ak chcete predĺžiť trvanlivosť mäsa, jednoducho ho dáte zmraziť. Tak sa uchovajú prebytky mäsa a vytvoríte si zásobu na nečakanú príležitosť. Nevidíte na tom nič zložité? Jednoducho si kúpite mäso a potom ho dáte do mrazničky? Na niečo ste zabudli!

Prebaľte ho!

Mrazené mäso je oveľa náchylnejšie na zhoršenie kvality ako čerstvé chladené mäso! Počas skladovania totiž hrozia rôzne oxidačné zmeny, ktoré sú spojené s vysušovaním povrchu či chuťovými zmenami. Preto je dôležité, ako ho uskladníte do mrazničky. Väčšina ľudí  kúpené mäso jednoducho vloží do mrazničky a viac sa o nič nestarajú. To je však chyba, kvôli ktorej sa môže potravina znehodnotiť!

Pred dlhodobým zmrazením nezabudnite mäso, zakúpené v obchode, prebaliť do iného obalu. Ak by ste ho uložili do mrazničky v pôvodnom obale, po niekoľkých týždňoch môže dôjsť k jeho znehodnoteniu! Také obaly totiž prepúšťajú vzduch a mäso by bolo mrazom poškodené.

V čom ich skladovať?

Najideálnejšie je ho prebaliť do plastových vreciek. Tie by mali byť tesne uzavreté, aby sa k mäsu nedostal vzduch. Dobre tiež spravíte, ak mäso zabalíte do fólie – najlepšie do niekoľkých vrstiev priliehajúcich k mäsu. Mäso by ste mali zmrazovať v takom množstve, ako je vaše obvyklá spotreba na jedno varenie, aby ste rozmrazené mäso nemuseli zase zmrazovať. Navyše, ideálne je mäso naporciovať na jednotlivé diely a poukladať ich pred zmrazením do čo najplochejšieho tvaru, čo vám ušetrí miesto v mrazničke. A to môžete spraviť jedine vtedy, ak ho rozbalíte z pôvodného obalu.

Nezabudnite pritom na označenie a doplnenie dátumu zmrazenia. Mrazené mäso nemá neobmedzenú trvanlivosť, mikrobiálne procesy prebiehajú v ňom aj naďalej. Takže neskladujte ho viac ako 3 mesiace!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9