Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Žuvačka po jedle nie je nezmysel: Dokáže zázraky!

Dajte si žuvačku po jedle, ochráni váš chrup pred zubným kazom.
Dajte si žuvačku po jedle, ochráni váš chrup pred zubným kazom. (Zdroj: thinkstock.com)

Žuvačka po každom jedle. Už ste o tom počuli? A koľkí z vás tak spravili? Aj keď nad tým zrejme len mávnete rukou, v skutočnosti mnohí z vás vlastne ani nevedia, na čo je to dobré. Žuvačka po jedle je však naozaj dôležitá!

Prečo je dôležité zloženie potravín?

Počas dňa prejde našimi ústami veľa jedla a tekutín. Predstavte si, že si na raňajky dáte croassanty, ktoré zapijete kávou, na obed kura s ryžou s menším sladkým dezertom, večer jedlo zapijete červeným vínom a počas dňa si občas pomaškrtíte na sladkých a slaných dobrotách. Je veľmi nepravdepodobné, že si po každom jedle pobežíte do kúpeľne umyť zuby. Váš chrup je plný zvyškov z potravín plných cukru, ktorý predstavuje ideálne prostredie pre množenie baktérií, pričom vznikajú kyseliny škodlivé pre zubnú sklovinu. Preto je dôležité nepodceňovať zloženie konzumovanej stravy, ak chcete mať pekný a zdravý chrup.

Bohužiaľ, aj potraviny s menším množstvom cukru alebo škrobu sa podieľajú na vzniku kyslého prostredia v ústach. Môžu byť preto zdrojom zubného kazu. Menším zlom sú mliečne výrobky a surové ovocie a zelenina. Mliečne výrobky sú zdrojom vápnika a ovocie a zelenina obsahujú vitamíny nevyhnutné pre zdravý vývoj zubov. V konečnom dôsledku je jedno, čo zjete. V každom prípade je vhodné dať si žuvačku po jedle!

Zdravé a silné zuby vďaka žuvačke

Žuvačky neutralizujú po jedle alebo tekutinách pH v ústach a zvyšujú tvorbu slín. Vďaka nim nedochádza v ústach ku vzniku kyslého prostredia a k následnému poškodeniu skloviny. Tak prispievajú k silným a zdravým zubom a pomáhajú zabrániť zubnému kazu.

Sliny obsahujú vápnik a fosfáty. Tie hrajú dôležitú úlohu v remineralizačnom procese. Vďaka žuvaniu žuvačky sa vytvárajú sliny a minerály v nich obsiahnuté sa dostávajú späť do skloviny, ktorá sa tak stáva odolnejšou voči pôsobeniu kyselín. Príjemnou čerešničkou je fakt, že žuvačky pomáhajú odstrániť zvyšky z jedla aj z ťažko dostupných miest.

Čo robí s naším chrupom?

  • Chráni pred vznikom zubného kazu a zubného kameňa.
  • Zabraňuje nežiaducemu sfarbeniu zubnej skloviny.
  • Bezpečne odstraňuje povrchové škvrny.
  • Čistí zuby.
  • Osviežuje dych.
  • Odstraňuje zvyšky jedla.

Akú si vybrať?

Na výber máte niekoľko druhov žuvačiek. Tabu sú sladké žuvačky, či tie s obsahom cukru. Dajte prednosť žuvačkám bez cukru. Môžu byť aj pepermintové, čím napomáhajú k zvýšenej stimulácii tvorby slín a zabezpečujú svieži dych.

Ak máte žuvačku s cukrom, vedci upozorňujú, že by ste ju mali žuť najmenej 15 až 20 minút. Po tejto dobe sa cukor zo žuvačky stratí a pomocou slín sa odstráni zo zubov.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9