Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Koniec obľúbenej kávy s mliekom? Táto kombinácia je vraj nebezpečná!

Káva s mliekom je údajne nebezpečná pre naše zdravie!
Káva s mliekom je údajne nebezpečná pre naše zdravie! (Zdroj: photl.com)

Niet nad rannú kávu ochutenú mliekom. Bez nej si mnohí nevedia predstaviť začiatok dňa. Na internete sa však šíria obavy, že obľúbená káva s mliekom v skutočnosti ohrozuje zdravie! Je to pravda?

Prečo nám škodí?

Káva s mliekom sa považuje za jednu z najškodlivejších kombinácií! Podľa portálu Blesk.cz káva s mliekom putuje do dvanástnika, ktorý však zareaguje tak, ako keď olizujeme citrón. Dostane sa do kŕčov, zatvoria sa vývody a tráviace šťavy z pankreasu aj so žlčníkom nemôžu postúpiť do čriev. Problémy so zažívaním sú na svete! Keďže dvanástnik je zavesený na bedrovej chrbtici, kŕče potom spôsobujú problém s pohybovým systémom. Tak vysvetlili manželia Patakyovci, ktorí sa roky venujú reflexnej terapii, dôvod, prečo je kombinácia mlieka a kávy nebezpečná.

Ako na to prišli?

Zistili to na základe pozorovania svojich pacientov. Pomocou reflexných plôch na chodidlách vedia ovplyvniť orgány v tele, čo sa dá využiť aj opačne. Podľa reakcií plôch možno rozpoznať ťažkosti. Keď k nim prišiel pacient, vyplňovali s ním dotazník, kde sa ho pýtali, koľkokrát do týždňa konzumuje mäso, údeniny, mlieko, mliečne výrobky, kávu atď. A tak zistili, že tí, ktorí pijú kávu s mliekom majú zažívacie ťažkosti alebo problémy predovšetkým s chrbticou.

Čo na to výživový poradca?

Milióny ľudí na svete sa s ňou zobúdzajú, oddychujú pri nej, či vychutnávajú si v kaviarni jej popíjanie spolu s priateľmi. Znamená to, že sa jej máme vzdať? Opýtali sme sa preto výživového poradcu Libora Javra, čo si o tom myslí a či je to skutočne pravda.

Spojenie mlieka a kávy v žiadnom prípade neohrozuje zdravie človeka. Jediný problém, ktorý spôsobuje spojenie kávy s mliekom je to, že sa z kvalitnej kávy znižuje percento biologicky aktívnych látok, a to najmä antioxidantov. Teda laicky povedané, mlieko v káve znižuje jej kvalitu,“ upozornil Libor Javro z výživového štúdia SH NUTRITION.

Vyzerá to tak, že je ešte predčasné považovať kávu s mliekom za nebezpečnú kombináciu. Ak to nepotvrdia ďalší odborníci, niet sa čoho obávať.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9