Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neuveriteľné: Hranolky sú zdravé, obsahujú viac vitamínu C ako citróny

Hranolky sú prekvapivo zdravé z pohľadu obsahu vitamínu C.
Hranolky sú prekvapivo zdravé z pohľadu obsahu vitamínu C. (Zdroj: sxc.hu )

Vitamín C je pre telo najdôležitejším vitamínom. Siahame po ňom zvyčajne vtedy, keď sa nás pokúša skoliť nejaká viróza alebo jednoducho na posilnenie imunity. Za bohatý zdroj tohto vitamínu sa vždy považovali hlavne citróny. No niečo ich prekonalo! Budete prekvapení, ale hranolky majú viac vitamínu C ako toto ovocie. Vyprážané zemiaky teda nie sú až také zdraviu škodlivé, ako sa doteraz hovorilo!

 

 

Vyprážané jedlá, vrátane hranolčekov, sú prezentované ako nezdravé, ktorých konzumácia môže spôsobiť nadváhu či zvýšený cholesterol. No nie sú až také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá. Zistilo sa, že v skutočnosti sú hranolky zdravé. Aspoň z hľadiska obsahu vitamínu C.

Pozor na ich prípravu

Zemiaky majú vysoký obsah tohto vitamínu. Dôležité však je, ako sú pripravené. Ak sa šúpu a dlho varia vo vode, zdraviu prospešný vitamín C sa z nich zbytočne stráca. Preto je ideálne uprednostniť aspoň varenie v šupke alebo využiť vodu, v ktorej sa varili ako základ pre polievku. Vylievať ju je naozaj škoda.

„Keď zemiaky ošúpete, nakrájate na drobno a uvaríte vo vode, vitamín C v nich takmer žiadny nezostane. Pri varení teda dávajte pozor na to, aby ste varili zemiaky celé alebo len minimálne prepolené alebo pokiaľ možno v šupke. Oxidáciou sa totiž tiež veľké množstvo vitamínu C stráca, ak teda necháte zemiaky pokrájané na vzduchu, máte smolu. Najviac vitamínu C majú zemiaky, ktoré sú čerstvo vykopané zo zeme,“ uvádza sa na portály Vitalia.cz.

Najlepšie sú vyprážané

Je to neuveriteľné, ale z pohľadu vitamínu C je najideálnejšie konzumovať práve vyprážané zemiaky. Každý vie, že vyprážané pokrmy nie sú práve najzdravšie. Navyše, tým, že zemiaky vypražíte, sa zvyšuje ich kalorická hodnota. Ale na druhej strane si udržia svoj obsah vitamínu C. Dávajte si však pozor pri ich varení.

Obsah vitamínu C u zemiakov zvykne kolísať. Podľa portálu Vitalia.cz by ste mali zjesť na pokrytie odporúčanej dávky (80 mg) 3,2 až 8,9 gramov zemiakov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9