Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poznáte ho, no robíte ho zle: Extra účinný tip proti bolesti hlavy

Pri bolestiach hlavy pomôže opláchnutie tváre studenou vodou.
Pri bolestiach hlavy pomôže opláchnutie tváre studenou vodou. (Zdroj: blog.getrawmaterials.com )

Nepríjemné bolesti hlavy dokážu človeka otráviť a ľahko vyradiť z každodenných povinností. Mnoho ľudí sa bolesti snaží zahnať tabletkou, ktorá však nie vždy môže pomôcť. Pritom existuje jednoduchý spôsob, ktorý môže pomôcť. Aj keď ho mnohí poznajú, problémom je, že ho väčšina z nich aplikuje nesprávne! Pritom ide o najúčinnejší tip proti bolesti hlavy, vďaka ktorému sa budete cítiť oveľa lepšie. Je to jednoduché opláchnutie si tváre studenou vodou.

 

Bolesti hlavy sa dajú vyriešiť aj studeným obkladom na čelo. No ani to nerobí väčšina ľudí dostatočne dobre.

Teplo vždy prechádza do chladu

Bolesti hlavy sprevádza zápal v okolí mozgu, ktorý je spôsobený opuchom. Ten sa prejavuje zvýšenou teplotou v jeho okolí. Ide o reakciu tela, ktorou sa snaží zápal potlačiť. Ak si dáte studené obklady, chlad teplotu umelo zníži a zmierni sa opuch. Bolesť tak ustúpi.

Každý z nás sa učil na fyzike o tom, že teplo prechádza vždy z teplejšieho miesta do studenšieho. Nikdy to nie je naopak, chlad v žiadnom prípade neprechádza do tepla. Keď otvoríte chladničku, pocítite chlad. V skutočnosti to však nie je chlad z chladničky, ale únik tepla z vášho tela do chladničky. A podobne je to aj s obkladom na hlave. Nadbytočné teplo z hlavy prechádza do obkladu, príp. do studenej vody, ktorou si opláchnete tvár.

Neutierajte si vodu z tváre

Najúčinnejším spôsobom prenosu tepla je odparovanie. Väčšina z nás si zvykne opláchnuť tvár studenou vodou a hneď ju utrieť uterákom. Aj keď po opláchnutí pocítite výraznú úľavu, hneď po utretí uterákom sa proces prenosu tepla zastaví. V prípade obkladu je stále v akcii len dotykový prenos tepelnej energie. Navyše, je to len na čele. Takže v konečnom dôsledku to nemusí byť účinné, keďže nejde o veľkú plochu pre dôsledný odvod tepla z celej vašej hlavy.

Skúste to robiť trochu inak! Ak si opláchnete tvár vodou, neutrite si ju hneď. Nechajte vodu na tvári postupne sa odparovať. Ak sa vám odparí a bolesť neprejde, opäť si tvár opláchnite. Odparovanie pohlcuje a odvádza oveľa viac tepla ako priamy dotyk. Príkladom je voda v hrnci, ktorá zovrie za pár minút. No na celkové odparenie by potrebovala aj niekoľko hodín.

Silnejší účinok s vejárom

Efekt odparovania vody z tváre môžete viac umocniť aj tým, že si budete tvár ovievať vejárom, časopisom alebo niečím, čo máte po ruke. Každý vie, že prúdením vzduchu sa voda odparí oveľa rýchlejšie. Takto zosilníte odparovanie a s ním aj odvod tepla z hlavy. Takýto je jednoduchý a účinný spôsob, ako sa zbaviť nepríjemnej bolesti hlavy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9