Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dajte zbohom jarným alergiám: Takto sa ich účinne zbavíte

Med je nielen chutný, ale je výborný v boji proti jarným alergiám.
Med je nielen chutný, ale je výborný v boji proti jarným alergiám.

Konečne sme sa dočkali jari, kedy studené dni vystriedali teplé. Aj keď sa mnohí tešia, iní naopak trpia. Týka sa to tých, ktorí každý rok bojujú s jarnými alergiami. Dobrou správou však je, že sa môžu uzdraviť. Aj keď sa môže zdať, že antihistaminiká sú najlepšou voľbou, matka príroda nám poskytuje skutočne chutnú alternatívu - med.

Je tu ďalší dôkaz toho, že med je zázračný všeliek. Slúži nielen na prevenciu a liečbu mnohých chorôb, ale je účinný v boji proti peľovej alergii. Pri pravidelnom užívaní totiž pomáha deťom a dospelým, ktorí trpia alergiou na peľ v jarnom i letnom období.

Med pochádza z prírody, je bohatým zdrojom výživných látok a hlavne peľových zrniečok. Jeho pravidelnou konzumáciou si človek vybuduje postupnú imunizáciu organizmu, teda začne byť imúnny voči peľu.

Ako to funguje?

Med obsahuje peľové zrnká, ktoré sa bežne nachádzajú na rastlinách. Keby ich pacient vdýchol, spôsobili by mu alergickú reakciu. Ale keď sa dostanú do tela cez gastrointestinálny trakt, pôsobia odlišne - imunizujúco, podobne ako očkovanie. Vaše telo si tak na peľ postupne zvykne a príznaky alergie zmiznú.

"Skutočne to funguje na princípe imunoterapie, pričom je to takmer rovnaké, ako keď si niekto dá vakcínu proti chorobe. Tým, že pacient bude užívať dávky alergénu, ktorý sa nachádza v mede, vybuduje si postupne toleranciu voči nemu. Vaše telo tak bude reagovať na alergiu oveľa menej, ako tak bolo doteraz,"povedal farmaceut Baylor Rice.

Aký med si vybrať?

Aby med splnil svoj účel, dávajte si pozor na jeho výber. Mali by ste konzumovať len tie medy, ktoré pochádzajú z prostredia, v ktorom žijete (max. do 20 km v okolí). Tie obsahujú rovnaké peľové zrnká, ktoré lietajú v ovzduší, a ktoré vám tak spôsobujú nepríjemné zdravotné problémy. V každom prípade sa vyhýbajte medom z iných krajín. Tam totiž rastú rastliny, ktorých peľ môže byť pre človeka silným alergénom. Preto si všímajte pri jeho nákupe jeho pôvod. Navyše, ak si vyberiete kvetový med - zmiešaný, jeho priaznivé účinky nenechajú na seba dlho čakať.

Najlepší med je jednoznačne domáci. Častokrát je domáci med veľkým rozdielom od kupovaného v obchode. Kupovaný med môže byť pančovaný a tak si kúpite namiesto zdravia len obyčajný cukor. Skúste osloviť farmárov z vášho okolia, mnohí z nich predávajú med, keďže majú vlastné včely.

Ako často ho užívať?

Užívajte túto sladkú pochúťku dvakrát denne po dvoch čajových lyžičkách. U detí je dávkovanie medu polovičné v porovnaní s dospelými. Podávajte im ho rozpustený v mlieku alebo čaji, ktorý je teplý 50 stupňov Celzia. Ak by bol nápoj vriaci, zničia sa v ňom enzýmy a iné biologicky aktívne látky.

Môže sa stať, že budete mať alergickú reakciu na med samotný. Ak máte citlivý organizmus, začnite med opatrne užívať, na začiatok stačí štvrť lyžička jedenkrát denne. Po pár týždňoch môžete dávkovanie zvýšiť.

Aj keď je sezóna alergií v plnom prúde, môže vám med ešte pomôcť. V ideálnom prípade by ste mali začať s užívaním medu už na začiatku marca alebo dokonca už vo februári, aby si vaše telo stihlo vybudovať imunitu.

Účinnosť medu je potvrdená

To, že je med účinný na alergie, potvrdil americký lekár Peterson z Oklahomy. Zistil, že z 22- tisíc pacientov, ktorým bol pravidelne podávaný med, sa takmer 90 % vyliečilo z alergie. Ak teda chcete pocítiť jeho blahodárne účinky na vlastnej koži, zaraďte ho do svojho jedálnička.

Proti jarným alergiám môžete bojovať aj bylinkami. Prečítajte si článok o tom, ktoré bylinky sú najúčinnejšie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9