Kliešte už útočia: Takto ich vyberiete bezpečne z pokožky!

Pozor na kliešte, ktoré už číhajú v stromoch a tráve!
Zdroj: profimedia.sk
2017-04-07 15:00:00

Pozor, sezóna kliešťov sa začala! Tieto parazity sú veľmi nepríjemné a aj keď ich uhryznutím väčšinou nehrozia zdravotné problémy, riziko tu predsa len nejaké je. Preto, ak sa dostane ne pokožku, je dôležité ho správne odstrániť. Tak sa vyhnete chorobe, akou je tzv. Lymská borelióza, čo je infekčné ochorenie prenášané pohryznutím kliešťami.


Kde ich nájdete?

Kliešte sa nachádzajú predovšetkým v lesoch, na lúkach, ale aj v mestských parkoch. Dávno však neplatí mýtus, že ich nájdete v stromoch. Práve naopak, najviac ich žije v tráve a na kríkoch, ktoré sú do výšky jeden meter. Vyliezajú už vtedy, keď je teplota viac ako 7 stupňov a v prírode sú od apríla až do novembra. Aktívne sú práve v tomto období, stačí len krátka prechádza v lese a domov si môžete odniesť nepríjemného návštevníka prisatého na koži.

Použite pinzetu

Keď sa vrátite domov z oblastí, kde žijú kliešte, v prvom rade si starostlivo skontrolujte pokožku, vrátane pokožky vo vlasoch. Nezabudnite skontrolovať aj vašich domácich miláčikov. Z hľadiska pravdepodobnosti prenosu infekcie je vhodné prisatého kliešťa odstrániť z tela čím skôr. Netreba sa spoliehať na to, že miesto, kde sa prisal kliešť, začne svrbieť.

"Môže to byť až na druhý deň, pretože kliešť nejaký čas do rany vypúšťa znecitlivejúcu látku. Má len niekoľko milimetrov a mnohí si ho všimnú, až keď je nasatý krvou a zväčšený," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová.

Na odstránenie kliešťa použite jemné hroty pinzety, no ak ju nemáte, dajte si rukavice alebo zakryte svoje ruky savým papierom a až potom použite prsty. Nikdy však nesiahajte na kliešťa holými rukami.

Postup pri vyberaní kliešťa

  • Chyťte kliešťa čo najbližšie k jeho hlave, ako môžete (je to tá časť, ktorá uviazla vo vašej pokožke). Pri ťahaní sa tak bude telo kliešťa pohybovať nad pokožkou.
  • Nevyťahujte kliešťa okolo jeho brucha. Ak ho chytíte za brucho a potiahnete smerom von z pokožky, stlačením jeho brucha sa dostane infikovaná tekutina z parazita do vášho tela.
  • Kliešť vyťahujte rovno. Nikdy ním neotáčajte. Môže sa ľahko stať, že sa telo kliešťa zlomí a jeho hlava ostane vo vašej pokožke.
  • Po vytiahnutí dajte kliešťa do pohára bez vody pre neskoršiu identifikáciu v prípade potreby.

Čo spravia mliečne výrobky s vašou postavou? Takto v skutočnosti vplývajú na chudnutie!


  • Oblasť uhryznutú kliešťom umyte teplou vodou a jemným mydlom. Môžete použiť aj antibiotickú masť, akou je polymyxín B sulfát (napr.: Polysporin) alebo Bacitracín. Dajte si trochu masti na ranu. Tak sa vám rana lepšie zahojí a obväz vám dobre priľne na pokožku. Ak ste spozorovali, že máte pod obväzom kožnú vyrážku alebo vás svrbí pokožka, ihneď prestaňte používať masť. Môže to znamenať, že máte alergickú reakciu na masť.

Ako zistíte, že máte kliešťa stále v pokožke?

Niektoré kliešte sú veľmi malé, preto je ťažké zistiť, či ste naozaj odstránili celého prisatého kliešťa z pokožky vrátane jeho hlavy. Ak však nevidíte žiadne zjavné časti kliešťa, pravdepodobne ste ho odstránili celého. V každom prípade si dajte pozor na príznaky kožnej infekcie. Ak ich pocítite, znamená to, že ste ho úplne z pokožky nevytiahli.

Príznaky infekcie:

  • Bolesť, opuch, začervenanie a teplo v okolí pokožky uhryznutej kliešťom.
  • Červené pruhy na pokožke.
  • Horúčka alebo zimnica.

Ak máte vyrážky, bolesť hlavy alebo kĺbov, horúčku, alebo príznaky podobné chrípke, pravdepodobne máte ochorenie, ktoré vám spôsobil kliešť. Ak máte niektorý z týchto príznakov, alebo príznaky infekcie kože, vyhľadajte lekára.

Toto nikdy nerobte

V každom prípade sa nikdy nesnažte:

  • Udusiť kliešťa, či už vazelínou, lakom na nechty alebo liehom, ktorý často používajú ľudia, keď sa ho snažia vybrať.
  • Vypáliť ho zapaľovačom, keď je prilepený na pokožke.

V oboch prípadoch by sa mohla uvoľniť tekutina z kliešťa do vášho tela, čím by sa zvýšili šance na infekciu.

Pozrite sa na video, ktoré ukazuje, ako vytiahnuť kliešťa z pokožky.

Čítajte tiež: Unikátna liečebná metóda, o ktorej nikto nevie: Zbavte sa bolestí vďaka alobalu!

2017-04-07 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: TASR, webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia