Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Milujete chipsy? Koledujete si o zdravie, môžete z nich ochorieť

Chipsy sú pre človeka veľmi nezdravé, hazardujete so zdravím, ak ich denne konzumujete.
Chipsy sú pre človeka veľmi nezdravé, hazardujete so zdravím, ak ich denne konzumujete.

Zrejme vám skazíme chuť. Konzumáciou obľúbenej slanej pochúťky - chipsov ohrozujete svoje zdravie. Svedčí o tom fakt, že z nich môžete doslova ochorieť, čo nám potvrdil i výživový poradca Ing. Libor Javro. Navyše vás bude šokovať pravda, že konzumáciou balíčka chipsov denne, je ako keby ste vypili 5 litrov oleja ročne, za čo by sa nemusela hanbiť malá reštaurácia!

Prečo ich vlastne nemôžeme jesť?

Zo všetkých strán počúvame, aké sú chipsy kalorické a mnoho dietológov a výživových poradcov nám ich zakazuje. Prečo si ich nemôžeme dopriať? Opýtali sme sa výživového poradcu Ing. Libora Javra z výživového štúdia SH NUTRITION, prečo sú vlastne chipsy nezdravé.

"Chipsy sú škodlivé svojou technologickou úpravou. Vytvárajú sa väčšinou pražením vo väčšom množstve tuku, nasajú ho, a preto sú veľmi energetické, teda dodávajú organizmu zbytočnú energiu. Bežný konzument ju nie je schopný využiť, preto sa táto prebytočná energia môže pri zvýšenej konzumácií chipsov stať zdraviu škodlivá," upozorňuje výživový poradca Ing. Libor Javro.

Obsahuje škodlivé látky

Ako ďalej dodal, neodporúča sa chipsy konzumovať aj preto, lebo niektoré nezodpovedné fabriky, v ktorých sa chipsy vyrábajú, môžu používať na ich prípravu už prepálený a starý olej. A takýto olej väčšinou obsahuje zdraviu škodlivé látky. Chipsy by nemali byť pravidelne súčasťou nášho jedálnička kvôli látkam, ktoré obsahujú.

"Vo zvýšenej miere obsahujú sacharidy a tuky priamo zo základu, teda zemiakov a tuky, ktoré nasali pri ich technologickej úprave. Navyše, daná technologická úprava neumožnila, aby sa v chipsoch nachádzali biologicky aktívne látky, ktoré sa nachádzajú na začiatku v zemiakoch," varuje Ing. Libor Javro.

Môžete z nich aj doslova ochorieť

Len málo z nás neodolá tejto slanej pochúťke. Aj keď chipsy raz za čas pri nejakej príležitosti ľudskému organizmu neuškodia, ich nadmerná konzumácia (každý deň) môže byť dôvodom vzniku viacerých chorôb.

"Nadmerná konzumácia môže spôsobiť nárast tukového tkaniva v organizme, čo môže mať za následok najmä ochorenia súvisiace s kardiovaskulárnym systémom. Taktiež obvykle bývajú chipsy prisoľované, čo môže mať následok v podobe hypertenzie. Pokiaľ sa chipsy vyrábajú nezodpovedne, čo je dosť pravdepodobné a automaticky by sa nevymieňal prepálený olej, môžu nastať po vniku škodlivých látok do organizmu rôzne ochorenia, najmä súvisiace s genetickým poškodením," povedal Ing. Libor Javro.

Aj toto môže spôsobiť ich nadmerná konzumácia:

  • Nerovnováhu tela dospelých i detí.
  • Behom tehotenstva môže ovplyvniť ešte nenarodené dieťa ako fajčenie.
  • Zvyšuje riziko obezity.
  • Spôsobuje cukrovku 2. typu.
  • Zvyšuje riziko cievnych ochorení.

Balíček denne je ako vypiť 5 litrov oleja ročne

Na internete sa objavila informácia, že po desiatich rokoch prebiehajúcej štúdie prišli lekári k šokujúcemu záveru, ak si dáte balíček chipsov denne, je to, ako keby ste ročne vypili 5 litrov kuchynského oleja. Na prvý pohľad ide o prehnané tvrdenie, preto sme sa opýtali i výživového poradcu, čo si o tom myslí. Nakoniec nás šokoval svojou odpoveďou!

"Bohužiaľ, nečítal som žiadny odborný výskumný článok o tomto tvrdení, ale podľa môjho uváženia, je to dosť reálne, že človek, ktorý denne skonzumuje balíček pražených chipsov, skonzumuje 5 litrov oleja," súhlasí so šokujúcim tvrdením Ing. Libor Javro.

Čo ak máme chuť na chipsy?

Dobrou správou je, že pokiaľ vás prepadnú neovládateľné chúťky na niečo slané, raz za čas si môžete dopriať chipsy. Najlepšie však urobíte, ak ich nahradíte za zdravšiu alternatívu.

"O všetkom rozhodujú množstvá, určite nie je vhodné konzumovať balíček chipsov denne. Pokiaľ sa vyhýbate vyprážanému, určite vám môžem odporučiť ako náhradu za slanú chuť: kvalitné šunky, syry, grilovanú zeleninu a ich kombináciu," radí na záver Ing. Libor Javro.

Ak sa ich neviete vzdať a máte na ne neustále chuť, v skutočnosti sa za týmito chúťkami skrýva niečo iné. Rozlúštite svoje chute a zistite, čo je za tým!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9