Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mýty o STRAVOVANÍ, ktoré vám otvoria oči: Mrazené potraviny sú ZDRAVŠIE ako čerstvé!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ohrievanie jedla v mikrovlnnej rúre škodí zdraviu. Čerstvé ovocie a zelenina sú lepšie ako mrazené. Určite ste sa už stretli s takýmito tvrdeniami. Čo si však o tom myslia odborníci?

Mikrovlnky sú bezpečné

Hoci sa sociálne siete len tak hemžia zaručenými radami o zdravej výžive, nie všetko je pravda. Odborníci na výživu preto varujú, aby ste neverili všetkému, čo si na internete prečítate. Niektoré informácie sú totiž klamstvo. Ide napríklad o fámu, že zohrievanie pokrmov v mikrovlnke poškodzuje zdravie tým, že mikrovlny odoberajú živiny z jedla. Na platforme TikTok sa objavila informácia, že ide dokonca o 94 percent výživovej hodnoty. Ďalší „expert“ na tejto sociálnej sieti tvrdí, že jedlo treba zohrievať v hrnci na sporáku alebo v rúre, pretože mikrovlnná rúra zabíja v pokrme antioxidanty.

V skutočnosti všetky spôsoby varenia spôsobujú rozklad niektorých živín, pretože teplo môže zmeniť ich chemickú štruktúru. To platí najmä vtedy, ak sa jedlo varí príliš dlho alebo pri veľmi vysokej teplote, uvádza sa na dailymail.co.uk. 

„Pravdou je, že mikrovlnky dokážu zohriať jedlo rýchlejšie a pritom zachovávajú vitamíny lepšie ako iné spôsoby varenia,“ tvrdí registrovaný dietológ Duane Mellora.

Podľa neho ide najmä o vitamín C, draslík a horčík. Práve tie udržujú zdravie srdca a správnu funkciu obličiek, kostí a svalov. Štúdia publikovaná v Food Chemistry odhalila, že mikrovlnná rúra v porovnaní s úpravou potravín pod tlakom zachovala v jedle viac vlákniny. Tá je životne dôležitá pre zdravie čriev.

Mýty o STRAVOVANÍ, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Paradajka a paprika nespôsobujú zápal

Ďalšou nepravdou, ktorá sa objavuje na sociálnych sieťach je tvrdenie, že ľuľkovitá zelenina je nebezpečná a nemali by ste jesť ani paradajky, či papriku. Niektorí blogeri šíria teóriu, že spôsobujú zápal a sú spúšťačom rôznych ochorení. Podľa nich za to môže obsah lektínov, ktoré sa spájajú so syndrómom dráždivého čreva a artritídou, keď sa konzumujú vo veľkých množstvách. Doktor Mellora však tento mýtus vyvracia a tvrdí, že keď ich konzumujete surové, obsahujú iba nízke hladiny.

„Mnohé potraviny s vysokým obsahom bielkovín ako napríklad fazuľa, sa pred konzumáciou uvaria, čím sa lektín rozloží,“ konštatoval.

Ako dodal, navyše sú plné vitamínu C, ktorý udržuje zdravé kĺby a nezhoršuje artritídu.

Čerstvé je lepšie ako mrazené

Aj keď mrazené a konzervované ovocie a zelenina vydržia dlhšie a sú zvyčajne lacnejšie, veľa ľudí sa im vyhýba kvôli presvedčeniu, že čerstvé je vždy najlepšie. To, že je niečo mrazené podľa Melloru neznamená, že to škodí zdraviu.

„Naopak rýchlozmrazovanie má nepatrný vplyv na obsah živín, ovocie zostáva plné cenných látok, niekedy ich má aj viac, ako čerstvé kúsky dostupné v obchodoch,“ dodal na záver Mellora.

Viac o téme: ZdravieStravovanieVýživaMýty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9