Podľa výživovej poradkyne Moniky Tělupilovej vyraďujeme z jedálnička niektoré potraviny bezdôvodne, často pod dojmom rôznych módnych vĺn. Ako povedala na tlačovej konferencii k detoxikácii organizmu, vyradením jedného druhu potravín sa môže škála tých, ktoré telo odmieta, naopak, rozšíriť.
„Pod tlakom módnej vlny veľa ľudí zbytočne a bezdôvodne vylučuje niektoré potraviny z jedálnička. Môže to ale viezť k tomu, že je potom ich strava nevyvážená,“ vysvetlila poradkyňa. Potravinové alergie či intolerancie má od lekára diagnostikovaná len časť tých, ktorí napríklad lepok alebo laktózu odmietajú.
Čítajte viac: Stačia dve ingrediencie na efektívne prečistenie hrubého čreva: Takto ho dostanete do formy
Zdravé telo s dostatočne pestrým zložením baktérií v tráviacom trakte môže podľa Marie Vilánkovej, ktorá sa zaoberá detoxikáciou organizmu, prijímať v rozumnej miere všetky druhy potravín. „Potraviny, ktoré nemôžeme jesť, by sme mali postupne začať zaraďovať. Inak sa začne škála potravín, ktoré nemôžeme jesť, rozširovať,“ vysvetlila.
Ako odlíšiť alergiu od intolerancie
Ľudia zo svojej stravy často vylučujú napríklad lepok alebo laktózu. Nebezpečný je ale lepok len pre pacientov s diagnostikovaou celiakiou, teda poruchou imunity. Tí musia dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, ich strava sa nesmie kontaminovať ani stopovým množstvom lepku. Praktický lekár ju môže odhaliť rozborom krvi zameraným na lepok, a potom gastroenterológ z odobratej vzorky sliznice tenkého čreva.
V názoroch na škodlivosť či prospešnosť lepku pre zdravého človeka sa odborníci rôznia podobne ako v prospešnosti pitia mlieka, ktoré obsahuje mliečny cukor, laktózu. Alergie môžu objaviť napríklad na vajcia, orechy, kakao, niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kým alergie sa prejavujú najmä svrbením, žihľavkou alebo opuchom, vracanie a hnačka môže signalizovať ako alergiu, tak intoleranciu, ktorá znamená nedostatok enzýmov potrebných pre správne trávenie konkrétnej potraviny.