Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prijímajú tisíce kalórií, napriek tomu majú skvelú kondíciu: Čo jedáva Bolt alebo Phelps každý deň?

Chcete mať postavu ako vrcholoví olympionici? Skúste stravu ale aj cvičenie podľa nich a možno sa vám to podarí!
Chcete mať postavu ako vrcholoví olympionici? Skúste stravu ale aj cvičenie podľa nich a možno sa vám to podarí! (Zdroj: thinkstock.com)

Majú vyšportované postavy, na konte medaily, milióny na účte. Najmä sa zdravo stravujú a to by sme im mali všetci závidieť alebo sa im aspoň chceme podobať. Je to ale skutočne vec, ktorou by sme sa chceli riadiť aj my?

Byť športovec neznamená, že budeme jesť iba šalátiky a chudé kuracie mäso. To, že podávajú nie len na olympiáde vrcholové výkony znamená, že potrebujú stravu, ktorá ich zasýti a dodá toľko energie, aby nápor svojho športového výkonu zvládli. A to znamená veľa, veľa...veľa kalórií. Viac, akoby „normálny“ človek mohol zniesť.

Koľko kalórií príjmu najlepší z najlepších?

Pri americkom plavcovi Michaelovi Phelpsovi sa ani nedá nepredpokladať, že by dokázal vydržať iba na šalátoch či rybe. Viacnásobný olympijsky víťaz síce svoju aktívnu kariéru skončil, no počas svojich aktívnych tréningových dní musel prijať neuveriteľných 12 tisíc kalórií za deň! Šokujúce číslo, ale vôbec nie neuveriteľné.

Ako vyzeral jeho bežný stravovací plán?

Raňajky: tri volské oká so sendvičom, syr, hlávkový šalát, rajčiny, osmažená cibula a majonéza. K tomu dve šálky kávy, jedna omeleta z piatich vajíčok, miska cereálií, tri kúsky francúzskeho toastu a zo sladkého najmä cokoládové palacinky.

Obed: 453 gramov cestovín, dva veľké sendviče so šunkou a syrom a doplnil to 1 000 kalórií, ktoré prijal vo forme energetických nápojov.

Večera: pizza, cestoviny a opäť energetické drinky.

Musíme povedať, že aj Michael je len človek a preto si sem tam rád poriadne dopraje. Čo hovoríte na jeho večeru? 

 

 

Yummmmyyyy!!!! Dinner time!!! #lushburger

Fotka uverejnená používateľom Michael Phelps (@m_phelps00),

 

A čo najrýchlejší muž planéty – Usain Bolt?

Jamajský bežec nezískal svoju rýchlosť len tak. Tvrdé tréningy a hodiny sústredenia sa na to, aby podal čo najlepší výkon je isto vec, na ktorú sa treba nie len fyzicky ale aj psychicky pripraviť. A strava opäť zohráva veľmi dôležitú úlohu. Denne prijme takmer 6 000 kalórií, ktoré sa ale snaží prijať vo vyvážených dávkach – 60 % z nich tvoria proteíny, 30 % karbohydráty a 10 % tuku. Spolu so stravou prijíma aj výživové doplnky a to najmä tie, ktoré obsahujú vitamín C.

Raňajky: Usain začína deň typickým jamajským jedlom s názvom „ackee and saltfish“. Ackee je zaujímavo vyzerajúce ovocie a saltfish ako ste si iste domysleli je ryba. Spolu s tým konzumuje varené banány a sladké zemiaky.

Obed: cestoviny, kuracie prsia

Večera: ryža, bravčové mäso a hrášok  

Bicyklujte ako Cavendish

Ani britký cyklista Mark Cavendish nie je žiadna výnimka, aspoň čo sa týka príjmu kalórií. Denne ich prijme takmer 10 tisíc. A to už je naozaj čo povedať.

Raňajky: banány, musli, kroasanty a cestoviny – všetko jedlá, ktoré dodajú rýchlu energiu.

Večera: po náročnom dni si dopraje jedlo bohaté na vlákninu, mäso a pokrmy z rýb.

Počas dňa, najmä ak vie, že ho čaká závod, pije veľa energetických nápojov, je veľa ovocia a rôznych sendvičov.

Mimo prípravy na sezónu takto chutne vyvára Markova manželka. Dali by ste si povedať? 

 

 

And this, my dinner, shows why my gorgeous wife, @petatoddlar, is a food columnist...

Fotka uverejnená používateľom Mark Cavendish (@markcavendish),

 

Triky, ako byť vo forme ako olympionici!

Ak chcete svoje zdravie udržať a byť fit ako niektorí olympionici, mali by ste sa držať týchto pravidiel:

  • Nevynechávajte raňajky:

„Jednou z najväčších chýb, ktoré atléti robia je, že idú ráno behať bez toho, aby niečo najskôr zjedli,“ povedal Dan Benardot, riaditeľ Laboratory for Elite Athlete Performace na Georgia State University v Atlante.

Ak nebudeme raňajkovať, cukor v krvi bude mať nízku hladinu. Preto by sme najskôr mali zjesť niečo sacharidové – polku bagety alebo toast a to čo možno najskôr. Po pol až trištvrte hodine môžeme s pokojným svedomím vyraziť a je jedno, či do fitka alebo si len tak zabehať. Počas raňajok pite jablkový džús.

  • Dodržujte pitný režim

Nemusíte byť športovec nato, aby ste si dávali pozor na pitný režim. Je ale dobré vedieť, že aj to stojí za úspechom niektorých športovcov.

  • Prijímajte dostatok železa

Dostatok železa v tele znamená menej úrazov. Deficit železa teda predpokladá väčšie riziko, najmä pri športoch, kde zranenia nie sú ničím neobvyklým. Preto zaraďte do svojho jedálnička najmä červené mäso, špenát, ovsené vločky.

  • Plánujte

Nie to, kam pôjdete na najbližšiu dovolenku. Musíte uvažovať ako športovec. Každý deň na inom mieste, každý deň presun lietadlom alebo autobusom. Tomu všetkému však musí športovec prispôsobiť aj svoju stravu. Plánovať, čo kedy zje, aby bol nasýtený a zároveň to aj napriek tomu, že bude dlho cestovať a presúvať sa, zvládol na jednotku. 

Čítajte tiež: Ako sa vyvarovať salmonelóze? Veľmi jednoducho, stačí dodržiavať tieto pravidlá!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9