Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tetovanie nie je len obrázok: Zlá správa, ktorá všetkým otvorí oči!

tetovacka
tetovacka (Zdroj: thinkstock.com)

Podľahli ste náhlemu nápadu skrášliť si telo atramentovou maľbou? Alebo sa už hrdo prechádzate po pláži s kresbou na pokožke? Tetovanie dnes predstavuje masovú záležitosť, takmer každý sa pýši jedným, čo i len najmenším obrázkom na tele. Európska chemická agentúra ECHA však prichádza s tvrdením, ktoré vás nepoteší.


Ak niekto rozhodne o morskej panne alebo lodnej kotve na predlaktí, treba to najprv zvážiť. Pokreslenie pokožky nie je len chvíľkovou záležitosťou. Pri tetovaní sa používajú pigmenty, ktoré sa postarajú o doživotnú dekoráciu tela. Ide teda o zásah do pokožky tela na celý život! Aby toho nebolo málo, údajne môže byť toxické.

Toxické látky vo farbách

V správe vydanej Európskou chemickou agentúrou ECHA sa uvádza, že najnebezpečnejšia je červená farba a taktiež na tom nie je dobre čierny, modrý a zelený atrament. Farby, ktoré sa používajú na tetovanie totiž nereguluje žiadny úrad. Ich zloženie nie je dôkladne skontrolované a podrobené klinickým testom. Problémom je tiež dovoz lacných ázijských atramentov do Európy s obsahom toxických zlúčenín.

Takéto farby môžu spôsobiť kožné problémy, ktorých sa pacient nemusí zbaviť aj niekoľko rokov a ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Ďalšími vedľajšími účinkami sú závažné alergické reakcie a bolestivé svrbenie, ktoré je dlhodobé.


Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť!


"Mnoho štúdií ukazuje obavy o verejné zdravie vyplývajúce zo zloženia atramentov používaných na tetovanie. Medzi najzávažnejšie problémy patria alergie spôsobené látkami v atramentoch a možné karcinogénne, mutagénne alebo reprodukčné toxické účinky," uvádza sa v správe ECHA.

Dokonca ohrození sú Briti, ktorí čelia zvýšenému riziku vzniku rakoviny, kvôli chemikáliám vo farbách, ktoré sa používajú na dekoráciu ich tela. Podľa Ricka Stevensa z britskej únie združujúcich odborníkov pracujúcich v tetovacích a piercingových štúdiách, je nutné zaviezť dôkladné kontroly farieb na tetovanie. Ako upozorňuje, došlo k nárastu lacných čínskych tetovacích farieb pochybnej kvality.

Aby tetovanie bolo bezpečné

Podľa odborníkov je najlepší čas na tetovanie obdobie po lete, teda na jeseň. Slnko a teplo môžu hojenie skomplikovať, preto, ak sa dáte v októbri potetovať, ďalšie leto už budete úplne fit. Taktiež je dôležité si vybrať tetovacie štúdio, kde sa používajú sterilné nástroje. Tatér by mal mať rukavice a počas tetovania by mal zobrať do rúk len veci, potrebné na tetovanie, pričom musia byť vydezinfikované alebo obalené ochrannou bandážou. 

Čítajte tiež: Odzvonilo plavkám? Pravda o tom, či je hore i dole bez bezpečným trendom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9