Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vajce ako zázračný pomocník: Čo sa stane, ak zjete jedno denne?

Zaraďte vajcia do svojho jedálnička, sú veľmi zdravé! Zobraziť galériu (2)
Zaraďte vajcia do svojho jedálnička, sú veľmi zdravé! (Zdroj: profimedia.sk)

Vajíčko by malo byť súčasťou jedálnička každého z nás. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, využijete ho pri varení aj pečení. Čo sa ale v našom organizme deje, ak ho konzumujeme pravidelne? Niekoľko zaujímavých vecí!

Vajíčko by malo byť súčasťou jedálnička každého z nás. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, využijete ho pri varení aj pečení. Čo sa ale v našom organizme deje, ak ho konzumujeme pravidelne? Dvanásť úžasných vecí!

  • Redukuje riziko vzniku srdcových chorôb

Zlý cholesterol by sme mali udržiavať v prijateľnej hladine, inak sa nepekne odrazí na zdraví. Molekuly cholesterolu môžu byt rôznych veľkostí a nie všetky robia rovnakú úlohu. Ľudia, ktorí majú molekuly cholesterolu menšie a hustejšie, majú riziko vzniku srdcových ochorení menšie ako ľudia s väčšími molekulami. 

  • Zvyšuje imunitu organizmu

Ak sa chcete vyhnúť ochoreniam, jedzte denne jedno či dve vajíčka. Obsahujú totiž určitú dávku selénu, ktorá zodpovedá štvrtine dennej doporučenej dávky tohto prvku. Selén podporuje imunitný systém a reguluje tiež hormóny štítnej žľazy.

  • Hladina energie porastie

Tento fakt súvisí s tým, že jedno vajíčko obsahuje vitamín B2, takzvaný riboflavín. Ten podporuje naše telo tým, že mu dodáva energiu. Pomáha telu meniť jedlo na energiu, ktorú tak často potrebujeme.

  • Zlepšuje pleť a kvalitu vlasov

Už spomínaný vitamín B a celkovo B-komplex vitamíny sú potrebné pre zdravú pleť a vlasy, ale aj oči a pečeň. Tiež napomáhajú podporovať funkciu nervového systému.

  • Ak zjete jedno vajíčko, budete sa cítiť plnší

Zároveň budete jesť menej, priama úmera, nie? Vajíčka sú totiž zdrojom proteínov. Niekoľko štúdií sa zaoberalo tým, ako proteíny vplývajú na pocit nasýtenia. A prišli s pozitívnym výsledkom.

  • Stratíte na váhe

Bude to aj tým, že pocit hladu sa nedostaví tak rýchlo. K tomuto záveru prišli výskumníci počas istej štúdie. Tá prebiehala počas 8 týždňov, kedy ľudia jedli na raňajky iba vajíčka a bagety, ktoré obsahovali rovnaké množstvo kalórií.

Kým prvá skupina, ktorá jedla iba vajíčka stratila viac ako polovicu svojej váhy, 16% telesného tuku, zmiernilo sa aj ich BMI.

  • Chránite svoj mozog

Vajíčka sú pre mozog výborné. Obsahujú cholín, komponent bunkovej membrány, ktorý sa syntetizuje na acetylcholín, neutrotransmiter. Ak ho máme v tele nedostatok, odráža sa to v podobe neurologických ochorení, znižujú sa kognitívne schopnosti.

  • Zlepšíte kondíciu kosti a zubov

Vajíčka sú prirodzeným zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre silu a zdravie kostí a zubov. Ak chcete zvýšiť absorpciu kalcia, ktoré je pre kosti a zuby veľmi dôležité, jedze minimálne jedno vajíčko denne. 

Čítajte tiež: Čo s nami urobí pohár červeného vína pred spaním? Takto zmení naše telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9