Čo s nami urobí pohár červeného vína pred spaním? Takto zmení naše telo!

Opatrne s červeným vínom.
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-16 20:30:00

Mnoho ľudí si dopraje po namáhavom dni pohárik kvalitného červeného vína. Relaxujú, zahodia starosti za hlavu a oddávajú sa jeho chuti. Ako však na to zareaguje organizmus?

Pohár vína každý deň po práci nie je najhorším zvykom. Už niekoľko štúdií skúmalo, ako nám môže pomôcť jeho konzumácia s úbytkom hmotnosti. Ukázalo sa, že skutočne pomáha, ako píše healthyandnaturallife.com. Štúdia zrealizovaná na Harvard University sledovala skupinu 20 000 žien po dobu 13 rokov a preukázala, že ženy, ktoré pili dva poháre vína každý deň, boli menej obézne. Navyše odborný časopis The Journal of Nutritional Biochemistry tiež zverejnil výskum na myšiach. Ich stravu doplnili vedci o hroznové výťažky. Výsledok? Bolo im namerané menej tuku a taktiež nižšia hladina cukru v krvi. Zistilo sa, že kyseliny v hrozne sú zodpovedné za spomalenie a oddialenie rastu tukových buniek.

Čo sa v ňom skrýva?

Niektorí nahradzujú večerné občerstvenie červeným vínom. Pohárik alkoholu má menej kalórií ako napr. torta, zmrzlina alebo hranolčeky. Takže ide o zdravšiu alternatívu. Presvedčila sa o tom aj Linda Monková, ktorá schudla 3 kilá v priebehu 3 týždňov. Tvrdí, že červené víno jej pomohlo skrotiť chute na sladké a tak prestala konzumovať nezdravé jedlá pred spaním. Práve večerné prejedanie môže za pribúdajúce kilogramy. To však nahradila vínom a prospela tak svojmu zdraviu.


Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?


V červenom víne sa nachádza kyselina elagová, ktorá údajne pomáha nášmu telu spaľovať tuk a zmenšovať obvod pásu. Pohárik vína zníži hladinu cukru v krvi, zvyšuje metabolizmus mastných kyselín v pečeni, čím sa zlepšuje funkcia pečene. Obsahuje aj silný antioxidant resveratrol, ktorý je veľmi účinný proti niektorým typom rakoviny. Taktiež udržuje srdce zdravé a zabraňuje Alzheimerovej chorobe. Spája sa dokonca s dlhovekosťou.

Skutočne je zdravé?

Červené víno môžete nahradiť poobedné maškrtenie, no neodporúčajú sa obe naraz. Konzumácia pohárika vína spolu s kúskom torty má za následok jediné - posúvajúcu sa ručičku na váhe smerom nahor.

V neskorších hodinách sa mu radšej vyhýbajte. Môže narušiť kvalitu spánku a následne spôsobiť ospalosť v dopoludňajších hodinách. Pohár vína je preto ideálny po víkendovom obede alebo po večeri, ak ju samozrejme nemáte po desiatej večer. Dajte si pozor na jeho množstvo, nadmerné pitie vedie k depresii a nalomenej psychike a vôbec celkového zdravia.

Treba si však uvedomiť, že aj keď je červené víno zdravé, neznamená to, že treba vypiť celú fľašu pred spaním. Ani jeden pohár však s nami neurobí divy. Spojenie zdravého životného štýlu a poháriku vína - to je kombinácia, ktorá by mohla fungovať.

Čítajte tiež: Je kozie mlieko novodobý elixír zdravia? Pozrite sa, ako na nás pôsobí!

2015-12-16 20:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia