Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo robiť, ak vám spadne jedlo na zem? Ako to s pravidlom piatich sekúnd skutočne je!

Jedlo zo zeme radšej nezdvíhajte!
Jedlo zo zeme radšej nezdvíhajte! (Zdroj: thinkstock.com)

Čo urobíte, ak vám spadne jedlo na zem? Mnohí z vás by ho zrejme zdvihli zo zeme a pokojne naložili na tanier. U niektorých by však putoval rovno do koša. Určite ste už počuli o pravidle piatich sekúnd. Týka sa však všetkých potravín?

Ak vám spadne jedlo na zem, do piatich sekúnd ho môžete bezpečne zjesť. Ak ste sa vždy riadili týmto pravidlom, možno vás prekvapí zistenie, že nie každej potraviny sa to týka. Zatiaľ čo niektoré z nich sú ešte konzumovateľné, iné by však mali nekompromisne putovať do koša!

Tieto potraviny zahoďte!

Podľa online vydania anglického denníka Mirror je pravidlo piatich sekúnd nezmysel. Neplatí to totiž pri každom jedle. Vraj nezáleží na čase, ale na povrchu, na ktorý kus jedla dopadne. Po spadnutí na zem by mali putovať do koša klobásky, chladené mäso, kura a, pre niektorých prekvapivo, aj ovocie, a to i napriek tomu, že má na sebe šupku.

Ktoré môžete zjesť?

Suché potraviny ako čipsy, keksy a orechy môžete pokojne skonzumovať, aj keď sa ocitli mimo taniera. Samozrejme, ak neboli na podlahe celú noc.Taktiež záleží aj na tom, na aký povrch zeme vám jedlo spadlo. Prechod baktérií z koberca je menší než z hladkého povrchu.

Platí, že čím skôr ho zdvihnete, tým menej baktérií bude mať. Rozdiel je aj v tom, na aký povrch spadne. Prechod baktérií z koberca je menší než z hladkého povrchu. Aj keď zdvihnuté orechy zo zeme predstavujú menšie zlo ako klobáska, človek nikdy nevie.. Preto sa oplatí radšej si dávať pozor na to, aby ste mali jedlo tam, kde patrí. Na tanieri.

Čítajte tiež: Je konzumácia jedla zdvihnutého zo zeme bezpečná? Takáto je pravda

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9