Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zachráňte si život a spoznajte zásady pre bezpečnejšie potraviny: Na toto nezabúdajte!

Dodržiavajte správne zásady pri príprave jedla!
Dodržiavajte správne zásady pri príprave jedla! (Zdroj: profimedia.sk)

Množstvo ľudí nepozná zásady bezpečnosti, prípravy i konzumácie potravín! V opačnom prípade by nevyhaslo toľko ľudských životov ročne na následky konzumácie potravín. Spoznajte zásady pre bezpečnejšie potraviny.

Bezpečnosť potravín je ústrednou témou tohtoročného Svetového dňa zdravia (7. apríla 2015), ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia. V nadväznosti na ústredné logo akcie „Od farmy na tanier robme potraviny bezpečné“ Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) s rezortnými ministerstvami školstva a pôdohospodárstva na dnešnej tlačovej besede predstavili zásady bezpečnosti a kvality výroby, skladovania, prípravy i konzumácie potravín.

5 zásad, ktoré treba dodržiavať

Vo vzťahu k spotrebiteľovi zorganizoval ÚVZ informačnú kampaň. Jej súčasťou je i leták, v ktorom nabáda na dodržiavanie piatich zásadných opatrení, ktoré by mali konzumenti v domácnostiach dodržiavať:

Udržiavanie čistoty

Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami, počas prípravy jedla i po použití toalety. Nezabúdajte ani na čisté plochy a zariadenia používané na prípravu jedál. Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Oddeľovanie surových a uvarených potravín

Oddeľujte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín. Používajte oddeleneé kuchynské pomôcky ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami. Uskladňujte jedlo v obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzu surovinami a pripravenými jedlami.

Dôkladné varenie najmä mäsa, hydiny a rýb

Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte. Polievky a vývary priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia. Presvedčte sa pomocou teplomeru, že šťava u mäsa a hydiny je číra, nie ružová.


Tajný trik starkej, ktorá nikdy nepotrebovala zubára: Naozaj funguje!


Skladovanie potravín pri bezpečnej teplote

Uvarené jedlá by nemali byť pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny. Pred servírovaním udržujte jedlo horúce, teda viac ako 60 stupňov Celzia. Ak ho dáte do chladničky, neskladujte ho príliš dlhú dobu.

Používanie neškodných surovín a vody

Vyberajte si zdravé a čerstvé potraviny. Ak si chcete dať surové ovocie a zeleninu, nezabudnite ich umyť! Nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti.

Čo odhalili kontroly?

Ako priblížila Iveta Trusková z ÚVZ, v roku 2014 orgány verejného zdravotníctva v SR vykonali 37.766 kontrol, z toho 28.315 v zariadeniach reštauračného stravovania. Z celkového počtu 12.978 vyšetrených vzoriek bolo celkovo nevyhovujúcich 991, čo predstavuje 7,64 percenta.

Mikrobiologicky nevyhovujúcich bolo 891 vzoriek potravín (9,37 %) z celkovo vyšetrených 9509 vzoriek, a to najmä pre porušenie kritérií procesu výroby. Z dôvodu chemickej kontaminácie nevyhovelo 58 vzoriek potravín (0,45 %) najmä pre prekročenie stanovených limitov pre prídavné látky a kontaminanty.

Vo vzťahu k výrobe, skladovaniu, predaju, spracovaniu i podávaniu potravín sú na Slovensku mnohé nadštandardné legislatívne nariadenia a hygienické opatrenia, konštatovali zástupkyne z rezortu školstva a pôdohospodárstva. Kým v školstve je hlavná pozornosť sústredená na kvalitu podávanej stravy v školských a predškolských zariadeniach, ministerstvo pôdohospodárstva sa okrem činnosti svojich kontrolných orgánov zameriava aj na propagáciu výroby kvalitných domácich potravinárskych produktov, ktorým udeľuje značku kvality domáceho pôvodu.

Čítajte tiež:

Je jedno, z čoho pijeme vodu? Čo sa stane, ak si pochutnáme na tekutine z plastového pohára!

Baktérie okolo nás: Kde je ich najviac a ako nás ohrozujú?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9