Fajčenie ako zdravá neresť? Odborníci odhalili jeho svetlé stránky, ktoré vás zaskočia!

Fajčenie je nebezpečné pre ľudský organizmus, skoncujte so závislosťou!
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-10 15:00:00

Fajčenie cigariet je nebezpečné pre ľudský organizmus a má množstvo negatívnych účinkov. Niektorí odborníci však šokovali verejnosť vyhlásením, že nikotín má i pozitíva! V čom nám môže táto závislosť pomôcť?

V prvom rade treba zdôrazniť, že priaznivé účinky nikotínu sú popri hororových následkoch fajčenia úplne zanedbateľné. Podceňovať riziká vyplývajúce z fajčenia sa jedincovi nevyplatí a môžu byť preňho osudné. Táto neresť môže spôsobiť rakovinu pľúc, rakovinu ústnej dutiny, vredy na žalúdku, cukrovku, poruchy krvného obehu a následne riziko vzniku myokardu a mozgovej porážky. Fajčiarom sa rozkladá pľúcne tkanivo, čím sa stáva dýchací orgán čoraz viac znefunkčnený.

Poradí si s poruchami mozgu

Ťažko tomu uveriť, ale pozitívne účinky nikotínu skutočne existujú. Nikotín dokáže zlepšiť zhoršený stav schizofrénie, upravuje nerovnováhu serotonínu a dopamínu v mozgu. Lekári dokonca prišli na to, že nielenže zmierňuje príznaky Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, ale i spomaľuje ich nástup.

Zrýchľuje metabolizmus

Mnohí fajčiari pocítili pozitívum nikotínu na vlastnej koži paradoxne až po vysadení cigariet. Nikotín totiž zvyšuje bazálny metabolizmus, čo je základná energetická spotreba tela približne o 800 kilojoulov denne. Preto fajčiari po skončení so závislosťou zvyčajne priberú. Bohužiaľ, tento fakt býva často dôvodom, prečo sa k cigaretám opäť vrátiť. Za cenu zvýšeného rizika chorôb, ktoré sa často končia smrťou, to však nestojí! Stačí len upraviť jedalniček a pridať pohyb a ručička na váhe môže byť na čísle, ktoré im ukazovala váha v čase, keď holdovali fajčeniu.


Existujú však aj prípady, kedy cigarety zachránili nejeden ľudský život. Presvedčte sa o tom sami a pozrite si príbeh muža, ktorý prežil vďaka cigaretám!


Prekvapí vás i ďalšia výhoda – niektorí vedci vyhlasujú, že nikotín zlepšuje priebeh atakov ulceróznej kolitídy, čo je zápalové ochorenie hrubého čreva. Na druhej strane však zhoršuje Crohnovu chorobu, ochorenie, pri ktorom má človek chronicky zapálenú niektorú časť tráviacej. Zatiaľ sa nedá definitívne vyliečiť!

Vedia sa rýchlo zbaviť stresu

Čo sa týka sústredenia a krátkodobej pamäte, fajčiari sú na tom údajne lepšie ako tí, ktorí cigaretu do úst nevložili. Platí to i v prípade stresu. Fajčiari dobre vedia, ako ho ihneď odstrániť. Jednoducho si zapália cigaretu a po strese či úzkosti ani stopy, zatiaľ čo vy ich stále intenzívne prežívate, avšak ste zase zdraví. Pri fajčení sa do mozgu vylučujú endorfíny, ktoré pomáhajú upokojiť sa. Hormóny šťastia sa uvoľňujú pri činnostiach, ktoré sú pre človeka bezpečné: pri cvičení, konzumácii čokolády, počúvaní hudby či smiechu a dobrej nálady.

Zdravotné problémy si na vás počkajú

Kvôli uvedeným pozitívam sa určite neoplatí riskovať a „vychutnávať“ si túto neresť. Argumenty, že ste zdraví a nemáte žiadne zdravotné problémy i napriek tomu, že fajčíte jednu od druhej, neobstoja. Nemôžete si byť istí, či práve vy nie ste citliví na splodiny cigaretového dymu. Ak nie teraz, o niekoľko rokov môžete pocítiť nepríjemné dôsledky fajčenia na vlastnej koži... Potom už môže byť neskoro.

Čítajte tiež:

Pozrite sa, čo sa deje vo vašom tele, keď prestanete fajčiť!

Tajné praktiky tabakových spoločností: Neuveríte, čo robia, aby boli cigarety lákavejšie!

2015-04-10 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia