Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škoda vyhodiť ich do koša: Tieto potraviny môžete konzumovať aj po skončení trvanlivosti!

Niektoré potraviny vám vydržia veľmi dlho, dôležité je, ako ich skladujete v chladničke.
Niektoré potraviny vám vydržia veľmi dlho, dôležité je, ako ich skladujete v chladničke. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď potravinám vyprší čas trvanlivosti, automaticky putujú do koša. Pritom ste si ešte mohli na nich pochutnať! Mnohé produkty sú totiž vyrobené tak, že ich spotrebovanie je bezpečné ešte aj po niekoľkých týždňoch. Pozrite sa, ktoré potraviny sem patria!


Podnikateľ Dan Cluderay z Nottinghampshire v jednom televíznom vysielaní porozprával príbeh o tom, ako zarába milióny. Muž predáva lacné produkty zaneprázdneným mamičkám a všetkým, ktorí uprednostňujú akciové predaje. Tajomstvo jeho úspechu spočíva v tom, že jeho firma poskytuje presne to, čo každý nákupca hľadá – kvalitné potraviny za nízke ceny. Matky tak u podnikateľa ušetria až okolo 60 libier z týždenných nákupov v porovnaní s nákupmi vo veľkých supermarketoch. Muž si takto zarába predajom potravín, ktorým vypršala doba spotreby.

Podľa investigatívnej novinárky v oblasti potravín Joanny Blythmanovej môžeme bezpečne konzumovať tvrdé syry aj po vypršaní dátumu spotreby. Ako tvrdí, ak je na vonkajšej strane syr plesnivý, stačí ho jednoducho odkrojiť, čo platí aj pre chlieb. Iné je to však s mäkkými syrmi, ktoré môžu byť po strate čerstvosti napadnuté rôznymi baktériami. Pozor si treba dávať pri mäsových produktoch, ktoré by sme nemali zjesť po vypršaní expirácie.

Mlieko

Pasterizované mlieko vám vydrží o 50 percent dlhšie, ak ho budete skladovať na mieste, kde je nižšia teplota. Mnoho ľudí skladuje mlieko vo dverách chladničky, no tým, ako sa stále otvára a zatvára, sa mení teplota. Uložte ho radšej do zadnej časti chladničky! Ak sa už mlieko nedá použiť a skysne, ešte z neho môžete spraviť palacinky.

Vajcia

Podľa správy potravinového vedca Dana Gundersa vám vajcia vydržia tri až päť týždňov. Dôležité však je skladovať ich na mieste s teplotou nižšou ako  5 ° C, čím sa zabráni potenciálnemu rastu baktérie salmonely.

Sladké potraviny

Potraviny s vysokým množstvom cukru, ako napr. med či lekváre, sú bezpečné na konzumáciu.

Zemiakové lupienky

Keďže obsahujú množstvo soli, tiež dlho vydržia a sú bezpečné.

Sušienky

Rovnako ako zemiakové lupienky, aj sušienky sú vysoko spracované, preto môžu byť konzumované dlho potom, čo ich dátum expirácie vyprší.

Nevarené cestoviny

Suchý tovar, ako sú nevarené cestoviny, vydrží veľmi dlho, keďže je v obale uzatvorený hermeticky. Môžete ho zjesť kedykoľvek.

Chlieb

Ak ho dáte do mrazničky, vydrží vám aj roky. Uistite sa však, či nie je na nejakom mieste plesnivý.

Patrí staré pečivo hneď do koša? Odborník na výživu prezradil, či je stále vhodné na konzumáciu!

Konzervované potraviny

Trvanlivosť konzervovaných výrobkov predĺžite tak, že ich uložíte na chladnom a tmavom mieste.

Balený šalát

Je rozdiel medzi plesnivou a zvädnutou zeleninou. Šalát totiž jednoducho oživíte v ľadovej vode.

Čokoláda

Mnohými milovaná sladkosť vydrží veľmi dlho. Problémom však môže byť biely povlak tzv. biely kvet, ktorý sa začne tvoriť na čokoláde vtedy, ak je dlho na vzduchu. Vtedy sa topí tuk a stúpa na vrchol.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9