Diagnóza na toalete: Farba moču odhalí, čo sa deje vo vašom tele!

Výlet na toaletu prezradí viac, než si myslíte!
Zdroj: profimedia.sk
2015-03-09 21:40:00

Keď telo nie je v poriadku, snaží sa nám to naznačiť signálmi, ktoré často prehliadame. Okrem iných znamení môžeme niečo vyčítať i z farby nášho moču. Tá nám veľa napovie o zdraví!

Vždy, keď navštívite toaletu, mali by ste obetovať pár sekúnd navyše a skontrolovať si moč! Stačí pohľadom, vďaka ktorému zistíte, či vaše telo nebojuje s nejakou infekciou alebo chorobou. Prízvukuje to Dr. Chris Steele v relácii ITV This Morning, podľa ktorého je dôležité pravidelne sledovať farbu moču. Či už je tmavožltá, červená alebo modrá – v každom prípade sa nás tým snaží telo na niečo upozorniť. Nepodceňujte to!

V  relácii zoradil skúmavky s močom rôznej farby, od jasnej až po tmavožltú, od červenej až modrú. Doktor však zdvíha varovný prst! Každý by si mal skontrolovať farbu moču v priebehu vykonania malej potreby a nie až v okamihu, keď sa dostane do záchodovej misy.

„Na farbu moču sa treba pozerať už počas močenia. Určite nie vtedy, keď je v záchodovej mise, keďže sa tak zriedi s dvoma litrami vody a jeho farbu len ťažko rozoznáme,“ upozorňuje doktor.

Spozorovaný odkaz:

 

Nemusíte však hneď panikáriť, ak spozorujete neobvyklú farbu moču. Aj jedlo, pitie a lieky, ktoré užijete, ju môžu ovplyvniť. Príkladom je špargľa či niektoré potravinové farbivá, ktoré môžu spôsobiť modrý alebo zelený moč.

Znamenia jednotlivých farieb moču

Penivý moč, resp. moč s bublinkami môže byť zase varovným signálom nadmernej konzumácie bielkovín, ktoré by ste mali obmedziť. Je obvykle výsledkom poruchy obličiek. Tie filtrujú odpadové produkty, avšak nemusia byť schopné udržať proteíny v tele. Výsledok? Tieto časti sa môžu dostať do moču a vylúčia sa. Pena v tekutine moču môže byť prejavom edému, resp. nahromadeniu tekutiny medzi močovým mechúrom a hrubým črevom.

Svetložlý moč naznačuje dostatočný pitný režim. Na druhej strane môže sa prejaviť aj vtedy, ak užívate lieky, ktoré sú močopudné a často z nich chodievate na toaletu. Tento účinok môžu spôsobiť aj nápoje ako káva či alkohol.

Tekutina moču, ktorá je tmavožltá, je ukazovateľom toho, že osoba je dehydrovaná. Každý si to všimne hlavne v dopoludňajších hodinách, kedy je moč tmavší a postupne s pribúdajúcimi hodinami a konzumáciou stravy a tekutín nadobúda svetlejšiu farbu. Taktiež vás môže upozorniť na problémy s pečeňou.

Ružová a svetločervená farba moču je síce neobvyklá, no môže byť za ňou len konzumácia potravín ako je červená repa, černice, ríbezle, rebarbora, či potravinárske farbivá, ktoré sú silné a môžu sa dostať cez obličky. Na druhej strane netreba to podceňovať. Vaše telo vám tým chce „povedať“, že v sebe máte infekciu, ktorá cestuje z obličiek ďalej močovým mechúrom a močovou trubicou. Za červeným močom sa však skrýva aj nádor alebo obličkové kamene.

"Najčastejšími dôvodmi červeného moču sú zápal močového mechúra alebo infekcie močových ciest. Spôsobia prebytok krvi, ktorá sa dostane do moču," povedal Dr. Steele.

Farba moču

Čo signalizuje?

Bez farby, priehľadná Vypili ste nadmerné množstvo tekutín.
Svetložltá Ste zdravý a dodržiavate správny pitný režim.
Tmavožltá Ste zdravý, no pridajte viac tekutín.
Oranžová Neprijímate dostatok vody alebo za to môže potravinové farbivo. Pozor na ochorenie žlčovodov alebo pečene!
Tmavooranžová Nedostatok tekutín.
Nahnedlá Ochorenie pečene alebo chýbajúce tekutiny. Navštívte lekára, ak problém pretrváva.
Ružová až červená Po konzumácii repy, čučoriedok alebo rebarbory. Alebo môže byť známkou ochorenia obličiek, nádoru, infekcie močových ciest, problémov s prostatou, otravy ortuťou.
Modrá až zelená Zriedkavé genetické ochorenie, môžu byť za tým aj baktérie zodpovedné za infekciu močových ciest,  potravinové farbivo alebo lieky.
Penivý moč Prebytok bielkovín v strave alebo problémy s obličkami. Vyrieši to lekár.
2015-03-09 21:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: health.clevelandclinic.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia