Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Robíte to správne? Takto bezpečne rozmrazíte mäso!

Správne rozmrazenie mäsa je dôležité!
Správne rozmrazenie mäsa je dôležité! (Zdroj: thinkstock.com)

Mnoho ľudí rozmrazuje mäso tak, že ho jednoducho hodí na noc do kuchynského drezu. Je to však bezpečné? Existujú aj iné spôsoby, ktoré vám nespôsobia zažívacie problémy a nepokazia chuť lahodného mäsa!

Vyvarujte sa rizikám

Cieľom rozmrazovania je dosiahnuť vhodnú teplotu na ďalšiu úpravu mäsa. Podľa nutričného špecialistu Ing. Libora Javra by mal byť proces rozmrazovania celú dobu kontrolovaný, aby sme zabránili možnej kontaminácii.

Pri rozmrazovaní potravín totiž hrozia tieto riziká:

  • Rozmnožovanie baktérií na povrchu mäsa.
  • Kontaminácia predpripravených a hotových pokrmov a plôch prichádzajúcich s nimi do styku baktériami, ktoré sa nachádzajú v tekutine uvoľnenej z rozmrazeného mäsa.
  • Nedôjde k usmrteniu prítomných choroboplodných mikroorganizmov z dôvodu nedostatočnej tepelnej úpravy mäsa v prípade, že nedošlo k úplnému rozmrazeniu v celom objeme.

Správne spôsoby rozmrazovania

Najideálnejšie rozmrazovanie je postupné rozmrazovanie, či už prostredníctvom chladničky tým, že do nej vložíme mäso v nádobe a postupne necháme rozmrazovať až bude chladené,“ povedal Libor Javro.

Ďalším vhodným spôsobom je dať mäso v nádobe do studenej vody. Musí však byť zabalené v ochrannom obale, aby sa nekontaminovalo od okolia, ideálne v tme.

„Tieto dva spôsoby majú časovú nevýhodu pretože dlho trvajú, taktiež je tam možnosť biologickej kontaminácie,“ upozornil Libor Javro.

Aj mikrovlnka pomôže

Ďalšou možnosťou je rozmrazenie mäsa prostredníctvom mikrovlnnej rúry, na ktorej však nesmiete zabudnúť nastaviť funkciu rozmrazenia. Sledujte celý proces, aby sa nezačalo mäso pri rozmrazení variť, kedy by sa prakticky znehodnotilo. Vďaka tomu zabezpečíte, že vonkajšie okraje mäsa nebudú uvarené, zatiaľ zvyšok je ešte zmrazený. Aj keď sa množstvo ľudí bojí na rozmrazovanie používať mikrovlnku, práve pri takomto spôsobe sa znižuje možnosť biologickej kontaminácie.

Po skončení s rozmrazovaním nezabudnite zariadenie, v ktorom ste rozmrazovali, nádoby alebo náradie, ktoré sa znečistili od „krvavej vody“, dôkladne umyť a vydezinfikujte liehom alebo chlórovým preparátom. Taktiež pomôže vyvarenie.

Toto nikdy nerobte

Nikdy neurýchľujte proces rozmrazenia! Platí, že čím rýchlejšie rozmrazujete potravinu, tým viac živých baktérií v nej bude. Navyše, ak by sa zvýšila teplota okolia, môžete očakávať rozmnožovanie baktérií.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9