Vidíte rozmazane? Môže to signalizovať závažný problém!

Sivý zákal: Ako sa vyšetruje?
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-02 15:00:00

Očný zákal je pomerne časté ochorenie očí. Patrí medzi ochorenia, o ktorom sa nevie až tak veľa. Zákal môže byť zelený (glaukóm) alebo sivý (katarakta), čo je ochorenie očnej šošovky. Vyskytuje sa väčšinou po šesťdesiatom roku života. Ako sa diagnostikuje?

Sivý zákal alebo katarakta

Katarakta je ochorenie, ktoré postihuje očnú šošovku, uloženú za dúhovkou. Je zložená prevažne z proteínov a vody. Šošovka funguje na podobnom princípe ako kamera. Má schopnosť meniť svoju optickú mohutnosť, a tak zaostrovať na diaľku alebo na blízko.

Príčiny zakaľovania šošovky

Pri katarakte, čiže šedom zákale dochádza k zakaľovaniu šošovky. Pravá príčina nie je známa. 

Príčiny, ktoré najčastejšie urýchlia vznik sivého zákalu sú:

  • Starnutie očnej šošovky.
  • Cukrovka (diabetes mellitus).
  • Úraz.
  • Liečba, najmä kortikosteroidmi.

Hlavnou príčinou, prečo dochádza k vzniku katarakty, kedy sa šošovka začne zakaľovať, je zmena chemického zloženia šošovky. Mení sa jej iónové zloženie a vo zvýšenej miere sa ukladá pigment. Následne mohutnie a zväčšuje svoj rozmer, pričom sa zvyšuje aj jej hmotnosť.

Rizikové faktory šedého zákalu

  • UV žiarenie. Najdôležitejšia je ochrana očí malých deti.
  • Fajčenie - Až trojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku šedého zákalu.
  • Cukrovka - U diabetikov sa katarakta vyskytuje častejšie, než u zdravých ľudí.
  • Obezita.
  • Liečba kortikosteroidmi. Tieto lieky sú často využívané na liečbu širokého spektra chorôb. Liečba, bohužiaľ, prináša veľa nepriaznivých vedľajších účinkov. Avšak, nie je známa bezpečná dávka kortikosteroidov.
  • Genetická dispozícia.

Ako prebieha?

Vyšetrenie sivého zákalu sa začína anamnézou v očnej ambulancii. Odborná zdravotná sestra bude zisťovať všetky očné chyby v rodine, opýta sa, či máte cukrovku, vysoký tlak, alergie atď. Dôležité je zistiť aj to, aké užívate lieky. Sestra potom skontroluje okuliare, ktoré používate.

Na autorefraktometre vám zmeria lekár refrakčné chyby oka, dioptrické chyby oka a vnútroočný tlak. Meranie vnútroočného tlaku je veľmi dôležité kvôli vzniku glaukómu (zeleného zákalu). Vyšetrenie pokračuje biometrickým vyšetrením. Používa sa pri tom pentacam na vyšetrenie predného segmentu oka. V prípade, že je šedý zákal v pokročilom stave a refrakčné chyby oka sa nedajú zmerať, používa sa ultrazvukové vyšetrenie oka.

Ďalej sa vyšetruje zadná časť oka, kedy sa pacientovi rozkvapkajú oči. Do očí sa aplikujú kvapky, ktoré roztiahnuť zreničku. Vyšetrenie odhalí všetky prípadné skryté krvácania, či poškodenia sietnice. Podrobné vyšetrenie zadného segmentu oka patrí do kompletnej prehliadky a diagnostiky sivého zákalu. 

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie sivého zákalu je síce úplne bezbolestné, no po vyšetrení by ste nemali riadiť automobil. Je hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatcovia za neho zaplatia podľa cenníka očnej kliniky, či ambulancie. Cena sa pohybuje okolo 60 eur.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-10-02 15:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia