Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozor na celozrnné pečivo, ktoré len vyzerá zdravo: Môže byť horšie ako biele!

To, že má chlieb označenie celozrnný ešte neznamená, že je zdravý!
To, že má chlieb označenie celozrnný ešte neznamená, že je zdravý! (Zdroj: profimedia.sk)

Kupujete celozrnné pečivo v domnienke, že je zdravé? Nemusí to tak byť! Niektoré výrobky, označené ako „celozrnné“ môžu byť dokonca škodlivejšie ako tie z bielej múky.

Ak chcete schudnúť, zvyčajne sa v prvom rade zbavíte bieleho pečiva. Dáte tak červenú bielej múke, zbavenej všetkých výživných látok, ktoré obilie pôvodne obsahuje a nahradíte ho radšej celozrnným.

Pravé celozrnné pekárenské výrobky sú zdraviu prospešnejšie ako výrobky z úplne vymletej múky. Je to najmä z toho dôvodu, že celozrnné múky obsahujú väčší podiel vlákniny, vitamínov a minerálov, a hlavne zložitejších sacharidov ako pekárenské výrobky z bielej múky,“ povedal Ing. Libor Javro.

Hnedé pečivo plné cukrov

Ponuka v obchodoch je síce bohatá, no o racionálnej strave sa v niektorých prípadoch hovoriť nedá! Chlieb a pečivo hnedej farby nemusia byť automaticky zdravými výrobkami.

„Pozor na všetky pekárenské výrobky, ktoré sa tvária ako celozrnné, výrobcova to najmä dosahujú používaním farbív, karamelu, zŕn, aby vzbudili dojem, že výrobok je celozrnný,“ upozorňuje Libor Javro.

Niekedy sa dokonca chuť chleba vylepšuje éčkami či bielym cukrom! Preto môžu mať niektoré produkty s označením „celozrnné“ viac cukrov a kalórií ako by sme čakali v ostatných bez tohto označenia.

Poukázala na to štúdia odborníkov z Harvardskej školy verejného zdravia, ktorá skúmala 500 produktov, dostupných v obchodoch vrátane pečiva, sušienok, cereálií či iných potravín. Vzali do úvahy nielen obsah zŕn, ale aj celkový počet kalórií, transmastných kyselín (ak sú vo výrobku), cukrov a sodíka.

Podľa hlavnej autorky Rebeccy Mozaffarian by tento problém mohla vyriešiť jednotná norma. Označenie celozrnné by bolo len na tých potravinách, ktoré sú skutočne zdravé. Realita je však zatiaľ iná. Mnohé celozrnné potraviny vrátane cereálnych tyčiniek, suchárov či obilnín majú v sebe veľa cukrov!

Čítajte etikety

Podľa výživového poradcu treba pozorne sledovať zloženie na etiketách výrobkov.

„V prvom rade si musíme uvedomiť, že 100 % pekárenské výrobky neexistujú. Preto sa musíme snažiť sledovať na etiketách a papierikoch na výrobku, z akej múky je vyrobený. Celozrnné majú obsahovať minimálne 50 % celozrnnej múky,“ povedal Libor Javro.

Ak výrobok obsahuje pod 50 % celozrnnej múky, nemôžeme ho považovať za celozrnný. Nekvalitným potravinám sa tiež vyhneme tak, že sa zameriame na to, čo má pravý výrobok obsahovať v najväčšom množstve. Ak chcete šunku musí obsahovať najviac mäsa, keď si chcem kúpiť kravské maslo, malo by obsahovať tuk z mlieka a nie rastlinný a podobne...

Vyrobte si vlastné

Nekvalitných potravín bude v obchodoch stále dosť. Ostávajú nám teda dve možnosti: buď si budeme potraviny kupovať v špecializovaných bioobchodoch alebo za zváženie stojí ich vlastná výroba. Chutný zdravý chlieb si môžete upiecť aj vo vlastnej kuchyni. Tak si budete istí, čo ste doň dali...

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9