Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Potraviny, ktoré vám zaručene pokazia náladu: Depresiu si vyvoláte týmto jedlom!

Spoznajte potraviny ktoré sú spojené s depresiou
Spoznajte potraviny ktoré sú spojené s depresiou (Zdroj: thinkstock.com)

Vedeli ste o tom, že jedlo môže byť spojené s vyšším rizikom vzniku depresie? Platí to hlavne v prípade pravidelnej a nadmernej konzumácii určitých druhov potravín. Ak nechcete mať zlú depresiu a utápať sa v smútku, tejto strave by ste sa mali vyhnúť!

Depresia trápi okolo 121-miliónov ľudí po celom svete. Je charakterizovaná pocitmi bezcennosti alebo viny, zlou schopnosťou sústrediť sa, stratou energie, únavou, myšlienkami na samovraždu, stratou alebo zvýšenou chuťou do jedla, narušeným spánkom, nepokojom alebo úzkosťou. Málokto vie, akú úlohu zohráva strava v rozvoji depresívnych porúch.

Fastfood

Podľa najnovšej štúdie konzumácia potravín ako sú koláčiky, croissanty, šišky, či produkty rýchleho občerstvenia (hamburgery, hotdogy alebo pizza) vplýva na naše psychické zdravie. Bohužial, z tej negatívnej stránky. Výsledky štúdie jednoznačne ukazujú, že konzumenti rýchleho občerstvenia majú v porovnaní s tými, ktorí ho nejedia, o 51% väčšiu pravdepodobnosť vzniku depresie.

V štúdii odborníci skúmali stravovacie návyky viac ako 40-tisíc žien, ktoré netrpeli týmto psychickým ochorením na začiatku výskumu. Depresívne sklony sa u nich objavili po dlhodobej konzumácie nezdravých jedál!

Cestoviny

V dnešnej uponáhlanej dobe takmer každý prijme možnosť rýchlej prípravy jedla. Preto mnohí uprednostňujú cestoviny. Stačí pár minút a jedlo je pripravené! Okrem cestovín aj biela ryža a bagety sú potraviny, ktoré vám môžu doslova pokaziť náladu! Sú spojené so vznikom depresie u žien vo veku 50 až 77 rokov!

Sladené nápoje

Negatívne na nás vplývajú aj nealkoholické sladené nápoje. Obsahujú vysoké množstvá cukru, sladidiel a dochucovacích prídavných látok. Už len kvôli zlému tráveniu, ktoré spôsobujú sladené limonády, sme otrávení psychicky. Cítime sa preto vyčerpaní a bez energie, preto niet divu, že nás chytá depresia.

Veľmi záleží na tom, ako často a v akých veľkých porciách si doprajete nezdravé jedlá. Ak dostanete chuť na sladkosti raz za čas, je nepravdepodobné, že by sa u vás rozvinuli väčšie sklony k depresii.

Ryby a orechy na dobrú náladu

Dobrou správou je, že niektoré látky majú preventívnu úlohu pri depresii a zlepšujú náladu! Patria sem vitamíny skupiny B, omega 3 mastné kyseliny a olivový olej. Jedzte ryby a vlašské orechy! Tie majú denne na tanieri obyvatelia škandinávskych a niektorých ázijských krajín, u ktorých sa depresia objavuje zriedkavejšie. Celkovo zdravá strava je spojená s nižším rizikom vzniku depresie. Podľa fínskych expertov majú ryby veľkú silu! Ak ich konzumujete viac ako dvakrát do týždňa, ochránia vás pred sklonmi k samovražde! 

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9