Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo sa stane, keď vyškrtnete mäso z jedálnička? Takto zareaguje vaše telo!

Rozhodli ste sa stať vegetariánom? Pozrite sa, čo sa stane s vaším telom!
Rozhodli ste sa stať vegetariánom? Pozrite sa, čo sa stane s vaším telom! (Zdroj: thinkstock.com)

Privádza vás dostatok zeleniny a ovocia v lete k myšlienkam, že by ste odstránili mäso zo svojho jedálnička? Dobrý nápad! Vegetariánstvo je dnes celkom populárne. Nezabúdajte však, že ak vysadíte mäso, chýbajúce živiny by ste mali nahradiť niečím iným. Inak sa vaše telo vzbúri!


Je to veľká veda

Ak chcete dať prednosť rastlinnej strave, nemohli ste pre svoje zdravie urobiť nič lepšie! Ide o skvelú prevenciu chorôb srdca, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, ale i nebezpečnej rakoviny, ktorá môže mnohých pripraviť o život. U vegetariánov by ste len ťažko našli tieto zdravotné problémy. Znie to takmer ideálne a pýtate sa, ako je možné, že ste sa nestali už skôr vegetariánom? Nie je to jednoduché..

Tým, že vylúčite mäso, pripravíte svoje telo o dôležité živiny. Preto musíte porozmýšľať, čím ho nahradíte, aké kombinácie jedál si doprajete a čo si dáte napr. na zajtrajšiu večeru. V opačnom prípade vám môžu chýbať vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité pre správnu funkciu imunity.

Ak sa vzdáte mäsa, toto sa udeje vo vašom tele:

Riziko anémie

V mäse je veľa železa, takže ak nebudete jesť mäso, môžete mať nedostatok tohto minerálu. Samozrejme, že si ho môžete doplniť výživovými doplnkami, či inou stravou. Ak tak neurobíte, pri nedostatku železa hrozí veľké riziko anémie, resp. chudokrvnosti a ochorení, ktoré s ňou súvisia. Pre deti je železo veľmi dôležité, hlavne v prírodnej forme.

Riziko srdcových ochorení

Vaše telo prišlo o vitamín B12 (kobalamín), ktorý sa nachádza prevažne v živočíšnych produktoch. Deficit tohto vitamínu zvyšuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice, ale aj Alzheimerovej choroby.

Dlhšia doba hojenia po úrazoch

Keď sa zraníte, vášmu telu bude trvať dlhšie, než sa vylieči. Bielkoviny, ktoré vo veľkom obsahuje mäso, sú veľmi dôležité na budovanie nových tkanív. Pozor, to sa však nevzťahuje na obnovu svalov po namáhavej činnosti!

Náchylnosť k zlomeninám

Aj keď sa to neprejaví hneď, neskôr určite! Mäkké kosti a náchylnosť k zlomeninám vás môžu nepríjemne prekvapiť. Na vine je nedostatok vitamínu D, ktorý napomáha vstrebávaniu a ukladaniu vápnika. Preto u dospelých hrozí osteoporóza alebo odvápnenie kostí!

Strata vlasov

Keď má ľudské telo nedostatok bielkovín, môže ich prestať dodávať do častí tela, ako sú nechty a vlasy. Keď sa tak stane, vaše vlasy budú slabšie, stratia svoju silu a začnú vypadávať.

Únava

Opäť súvisí s nedostatkom bielkovín. Vaše svaly budú slabšie a nebudú schopné takej obnovy. Ak prestane jesť mäso, telo začne reagovať veľkou únavou.

Môžete pribrať

Ak máte nestabilnú hladinu cukru v krvi, telo ju bude chcieť doplniť zo zdrojov ako sú tučné jedlá. Bielkoviny pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Nie každý môže byť vegetariánom. Vždy je dobré poradiť sa o tom so svojim lekárom. Najmä pre deti ide o nevhodný spôsob stravovania.

Nálada a spánok

Dokonca aj vaša nálada sa môže zmeniť! Budete nervózni a viac náladoví. Bez bielkovín bude vaša nálada ako na hojdačke. Často sa chýbajúce bielkoviny prejavujú aj nespavosťou.

Čím nahradiť mäso?

Nezabúdajte na:

  • Droždie, mliečne výrobky, kakao, vajcia, orechy, ryby a zemiaky predstavujú zdroj vitamínu B2.
  • Celozrnné pečivo, petržlen a brokolica vám doplnia železo.
  • Vďaka rybiemu tuku či slnečnému žiareniu získate vitamín D.
  • Ostatné potraviny, ktoré dodajú telu dôležité vitamíny a minerály: sójové náhrady mäsa, rôzne druhy strukovín, obilniny, orechy, klíčky atď.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9