Smrteľná kombinácia: Čo sa deje s telom, keď si pri opaľovaní dáte alkohol!

Pitie alkoholových drinkov a opaľovanie vám môže prispieť k vzniku rakoviny
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-27 18:10:00

Nová štúdia ukazuje, že alkoholické nápoje zvyšujú citlivosť kože na svetlo. Denné pitie alkoholických nápojov významne zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože. Konzumácia alkoholu a slnečné žiarenie je veľmi nebezpečná kombinácia!

Ak pri opaľovaní zároveň popíjate alkoholické drinky zvyšujete tým riziko vzniku rakoviny kože, pretože vaša pokožka je citlivejšia. Jediná porcia vína alebo piva zvyšuje riziko vzniku rakoviny o pätinu! Vypitie štyroch alkoholických nápojov, čo je asi 50 gramov etanolu, môže zvýšiť osobné riziko vzniku rakoviny kože asi o 55 %.

Štúdia hodnotila 16 rôznych štúdií s približne 6 000 účastníkmi.

Čo sa deje pri pití alkoholu?

Ak konzumujete alkoholický nápoj, etanol sa v nápoji mení na chemickú látku - acetaldehyd.  Acetylaldehyd spôsobuje, že koža je citlivejšia na svetlo. Na druhej strane podporuje aj spálenie slnkom a zvyšuje tak riziko rakoviny kože. Acetaldehyd pôsobí ako "fotosenzibilizátor" a vytvára molekuly zvané "reaktívne formy kyslíka", ktoré poškodzujú bunky kože. 

Nebezpečný melanóm kože

Úmrtnosť v dôsledku malígneho melanómu kože má u nás stúpajúcu tendenciu. Melanóm je jedna z foriem rakoviny kože, ktorá môže byť smrteľná. Rakovinotvorné kožné bunky sa rýchlo šíria a množia, preto je toto ochorenie veľmi nebezpečné. 

V poslednom desaťročí sa táto rakovina dostala na popredné miesto hlavne v škandinávskych krajinách. Obyvatelia tu majú prirodzene nízke množstvo slnečného svitu a preto si nedostatok slnečného svitu doma nahrádzajú častými cestami za slnkom do južných krajín.

Počkajte si na večer

Pri opaľovaní sa radšej alkoholu vzdajte. A keď už bez neho neviete byť, počkajte si na večer.

Zvýšenému riziku vzniku rakoviny kože zabránite aj tak, že sa vyhnete pobytu na slnku okolo obeda. Dobre vám poslúži aj klobúk, slnečné okuliare a opaľovací krém.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-27 18:10:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicaldaily.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia