Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pre zdravie a krásu v každom veku: Čo jesť v každom úseku svojho života?

V každom veku by ste mali jesť správne a kvalitné potraviny.
V každom veku by ste mali jesť správne a kvalitné potraviny. (Zdroj: profimedia.sk)

V každom veku je dôležitá dobrá a kvalitná strava. Avšak, čím náš organizmus viac starne, tým horšie znáša necitlivé zaobchádzanie. Čo by mladému človeku prešlo bez následkov, môže vo vyššom veku negatívne ovplyvňovať zdravotný stav.

Deti a tínedžeri

Deti sa učia od dospelých, sú ich vzorom. Rodičia by ich preto mali viesť a podporovať v zdravom stravovaní. Smutným faktom je, že deti a tínedžeri veľa jedia. Ako to zmeniť?

Tínedžeri chodievajú často do fastfoodov, skúšajú alkohol a cigarety. Ich životný štýl nie je práve ukážkový. Nezdravo sa stravujú aj desaťročné deti. Práve v období od 10-13 rokov je vývoj dievčat najvýraznejší, preto ich telo potrebuje prijímať viac energie. U chlapcov je to vo veku 14 až 17 rokov.

Nemali by zabúdať na raňajky, ktoré mnohí z nich vynechávajú. Taktiež je dôležitá pitná voda, ktorú radi nahrádzajú za nebezpečné sladké nápoje. Rodičia by v žiadnom prípade nemali fajčiť v ich prítomnosti, nielen preto, že pasívne fajčenie zabíja, ale i z dôvodu, že si z nich môžu deti zobrať príklad. Pomáha i to, ak z rodinných jedál spravia zvláštnu chvíľu spoločného stolovania, čím budú deti jesť pravidelne a nebudú si dávať veľa sladkostí medzi jedlami.

Nemali by zabúdať na bielkoviny, ktoré nájdu v rybe a hydine. Kvalitné rastlinné oleje a tuky a mliečne výrobky by mali byť samozrejmosťou.

Keď máte 20 rokov

Ak máte 20 rokov, život si síce stále užívate, no už to nie je také, ako keď ste oslavovali sladkých 15. V tomto veku začínate pracovať, študovať na vysokej škole, zabezpečovať si vlastné bývanie či zakladať si rodinu. Sú na vás kladené vysoké nároky, takže potrebujete byť vitálni a výkonní.

Bohužiaľ, mnohí v tomto veku trpia depresiami. Štúdie ukazujú, že práve u ľudí vo veku od 15 do 34 rokov je veľmi pravdepodobné, že sa vyvinie depresia. Najlepšou potravinou je pre vás losos, ktorý je nabitý omega-3 mastnými kyselinami. Tie môžu stabilizovať náladu tým, že zvyšujú hladiny serotonínu. Ide o hormón, bez ktorého by ste mali náladu pod psa.

Pre mnohé povinnosti máte pravdepodobne menej času na varenie. Snažte sa však do svojho jedálnička zaradiť lososa - aspoň dvakrát týždenne. Môžete si z neho pripraviť šalát alebo s nízkotučnou majonézou a celozrnnou bagetou si spravíte vynikajúci sendvič, ktorý môžete zjesť medzi prednáškami.  Nezabúdajte na draslík (banány) a proteíny (kuracie mäso).

Keď máte 30 rokov

V tomto veku už máte založenú rodinu. Mnohé ženy sa starajú o domácnosť, vychovávajú svoje deti, sú tehotné alebo dojčia.

Nezabúdajte na vajcia a špenát. Dajte si na raňajky špenátovú omeletu. Vaječný žĺtok a špenát obsahujú cholín, čo je živina, ktorá pomáha vo vývine mozgu bábätka. Inštitút medicíny odporúča  ženám prijímať 425 mg cholínu za každých okolností, 450 mg, ak ste tehotná a 550 mg, ak dojčíte. Jedno veľké vajce vám poskytne približne 145 mg  a pol šálky špenátu 240 mg.

Špenát je výbornou potravinou aj preto, lebo obsahuje ďalšiu dôležitú živinu pre nastávajúce mamičky: kyselinu listovú, ktorá prispieva k zdravému vývinu plodu bez rôznych vývojových porúch. Jedna polovica šálky zelenej zeleniny poskytuje asi 130 mg kyseliny listovej. Ak ste tehotná, zamerajte sa na 600 mg a pri laktácii na 500 mg, popr. sa spýtajte svojho lekára.

Keď máte 40 rokov

V štyridsiatke sa naplno venujete deťom a domácnosti. Popritom naplno pracujete, takže vás môže nepríjemne prekvapiť vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol a cukor. Práve teraz by ste sa mali zamyslieť nad svojím životným štýlom a presunúť zdravie na prvú priečku hodnotového rebríčka.

Milovníci mäsa sa potešia! Pre 40-ročných je ideálne chudé hovädzie mäso pre vysoký obsah železa, čo je minerál, ktorý podporuje správnu tvorbu červených krviniek.

Dávajte si však pozor na červené mäso. Americký inštitút pre výskum rakoviny neodporúča konzumovať veľké množstvo tohto mäsa, inak by ste mohli mať problémy so srdcom a riziko pre vznik rakoviny by bolo väčšie. Prijímajte železo radšej z iných zdrojov, ako sú krevety, tekvicové semienka alebo celozrnné obilniny. Vo svojich 40 rokoch je tiež dôležité jesť veľa kapustovej zeleniny, napr. brokolice, ktorá je skvelou prevenciou proti rakovine prsníka.

Konzumujte veľa šalátov, ktoré môžete nahradiť za bielu ryžu. Taktiež koláčik vymeňte radšej za ovocie. Doma si môžete vypestovať bylinky. Odporúčame stéviu cukrovú, ktorá je prírodným sladidlom bez kalórií.

Keď máte 50 rokov

V týchto rokoch je strašiakom žien hlavne menopauza. Pre mužov je to srdcový infarkt a rakovina prostaty. Stále máte čas začať žiť zdravo!

Estrogén udržuje vápnik v kostiach. Po menopauze však začnete estrogén strácať, tým aj vápnik a pevnosť kostí. Začnite jesť nízkotučné jogurty, ktoré obsahujú 300 mg vápnika, teda jednu štvrtinu odporúčanej dennej dávky! Pite aj mlieko či syr so zníženým obsahom tuku. Ak chcete pomôcť svojmu telu, aby vstrebávalo vápnik, porozprávajte sa so svojím doktorom o užívaní vitamínu D.

Návaly tepla v menopauze zmierni sója. Muži aj ženy by sa mali vyhýbať údeným výrobkom, alkoholu a cigaretám. Hýbte sa čo najviac!

Keď máte 60 rokov

Boj proti obezite a vysokému krvnému tlaku je dôležitý, keď máte 60 rokov a viac. Vyberajte si správne potraviny, inak už môže byť neskoro na záchranu vášho zdravia.

Fazuľa nadovšetko! Zaraďte do svojho jedálnička šošovicu, cícer, fazuľu bielu, fazuľu Lima, sójové bôby. Majú vysoký obsah draslíka, čo znamená, že pomáhajú znižovať krvný tlak, čo je známy rizikový faktor pre ochorenie srdca. Tieto malé zázraky sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá navodzuje pocit sýtosti, čím si udržíte zdravú váhu. Ženy nad 55 rokov majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú infarkt ako mladší muži a ženy.

Je jedno, koľko máte rokov. V každom veku by nemal chýbať pravidelný pohyb a veľa zeleniny a ovocia. Istú rolu hrá pri stravovaní aj vaša hmotnosť a celkový zdravotný stav. Informujte sa u lekára!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9