Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do boja s vianočným hodovaním: Čo robiť, aby si telo neodnieslo vysoký krvný tlak?

Odolajte vianočnému prejedaniu, inak si môžete navodiť nepríjemné zdravotné problémy.
Odolajte vianočnému prejedaniu, inak si môžete navodiť nepríjemné zdravotné problémy. (Zdroj: commons.wikimedia.org)

Sviatky sú veľmi silným afrodiziakom. Počas nich máte pocit, že si smiete dovoliť, čo inokedy nie. Aj keď máte pevnú vôľu, pokušenie môže byť silnejšie. Veď kto by neodolal zákuskom, vyprážanému filé, zemiakovému šalátu, či kapustnici?

Riziká prejedania

Možno si ani neuvedomujete, aké zdravotné problémy vám môže spôsobiť nekontrolované prejedanie sa cez Vianoce. Kvôli vianočnému hodovaniu môže váš krvný tlak nebezpečne stúpnuť a častým popíjaním vaječného likéru si môžete zadovážiť dehydratáciu, ktorá môže spôsobiť srdcovú arytmiu. Vedeli ste, že prejedanie môže spôsobiť aj stratu imunity? Pre organizmus je to totiž veľká záťaž.

Nahraďte ich "ľahším variantom"

Ak sa nechcete úplne vzdať vianočných pochúťok, pri nákupe surovín myslite na to, čo by sa dalo nahradiť „ľahším“ variantom. Ak budete robiť zemiakový šalát, skúste namiesto majonézy použiť biely jogurt, odporúča to aj kardiológ z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy profesor Daniel Pella.

„Dodržiavať zásady zdravej životosprávy neznamená tráviť sviatky o hlade, ani zabudnúť na klasické štedrovečerné menu. Veď rybacie mäso je veľmi zdravé, zvlášť u tých divo žijúcich rýb. Ani kapustnica nie je výslovne nezdravé jedlo, stačí to neprehnať s množstvom údeného mäsa a mastných klobások. Naproti tomu zemiakový šalát už nie je ideálnou zložkou potravy, no pokiaľ nahradíme majonézu bielym jogurtom, alebo obmedzíme jeho množstvo, náš tráviaci trakt sa bude cítiť oveľa ľahšie,“ konštatuje profesor Daniel Pella, ktorý varuje najmä pred bielym cukrom a margarínom v zákuskoch.

Namiesto klasickej múky môžete uprednostniť celozrnnú a namiesto bieleho cukru siahnite radšej po mede.

Ak neviete sladkostiam cez Vianoce odolať, spravte si ich zdravšiu variantu! Vo videu sa dozviete, ako si spraviť zdravé sladkosti, vďaka ktorým nepriberiete!

Sladkosti
Aj rybu si môžete na Vianoce dopriať. Stačí len, ak kapra vymeníte za zubáča, pstruha alebo šťuku, ktoré nie sú také kalorické. Ak si rybu uvaríte v pare, dostane vaše telo viac vitamínov a ryba tak nestratí svoju prírodnú konzistenciu, farbu a chuť. Trikom je aj použitie byliniek namiesto kuchynských ochucovadiel. Môžete použiť napríklad šalviu alebo rozmarín, ktoré podporujú činnosť metabolizmu.

Bez alkoholu tiež nemusíte byť. Nahraďte vianočný punč radšej vínom. Muži môžu vypiť najviac dvakrát dva decilitre vína, najlepšie červeného a ženy dvakrát jeden deciliter vína.

Dôležité sú probiotiká a prebiotiká

Podľa prednostu Ústavu experimentálnej medicíny UPJŠ LF Alojza Bombu je vhodné myslieť v období sviatkov aj na užívanie probiotík a prebiotík.

„Probiotiká majú schopnosť množiť sa v črevách, kde optimalizujú zloženie črevnej mikroflóry a posilňujú imunitný systém. Rozkladajú toxické látky, ktoré sa nachádzajú v strave a ničia choroboplodné mikroorganizmy, ktoré sa môžu dostať do tráviaceho traktu napríklad kontaminovanou potravou. Majú nielen lokálny účinok, ale aj všeobecne posilňujú imunitný systém,“ uviedol Alojz Bomba.

Doplnil, že probiotické kultúry sa nachádzajú v prirodzenej forme napríklad v nepasterizovanej bryndzi, acidofilnom mlieku, jogurtoch alebo kyslej kapuste, prípadne vo výživových doplnkoch, ktoré možno dostať v lekárni. Podľa Bombu je probiotiká vhodné kombinovať s prebiotikami, najmä oligosacharidmi, ktoré sa prirodzene vyskytujú napríklad v čakanke, artičokoch, pšenici, cesnaku, cibuli, póre, špargli a v banánoch.

Jedlo dajte z dosahu

Nedráždite sa zbytočne misami plnými vianočných pochúťok. Pomôže, ak ich nebudete mať vyložené na stole a tým pádom ich nebudete mať na očiach. Tak vás nebudú zbytočne lákať a zjete ich menej, ako obvykle.

Oklamte oči

Pečte v menších formičkách a spravte menej zákuskov, ako robievate každý rok. Zjete tak menej sladkostí. Ak navyše ponúknete zákusky návštevám, vaša štíhla línia nebude ohrozená.

Vyhnite sa liekom pred Štedrou večerou

Pred Štedrou večerou neužívajte žiadne lieky! Obyčajná tabletka od bolesti hlavy v kombinácii s prejedaním môže spôsobiť kardiovaskulárny problém. Zaťaží žalúdok oveľa viac, ako by ste sa len prejedli. Každá tabletka je určitá záťaž pre žalúdok. Navyše, väčšina liekov v nesprávnej kombinácii s alkoholom vám môže aj vážne poškodiť pečeň.

Nezabúdajte na pitný režim

Deň pred tým, ako budete hodovať, sa odporúča vypiť min. 2 litre čistej vody, aby sa telo pripravilo na odplavenie škodlivín. Ak si nechcete odoprieť alkohol, za každým pohárikom vypite aspoň dva poháre vody.

Potrebná je fyzická aktivita

Ak viete, že sa nevyhnete vianočnému prejedaniu, dobrá je nejaká fyzická aktivita. Stačia len také aktivity, pri ktorých sa celá rodina zabaví a uvoľní. Pomôže napr. dlhšia prechádzka, sánkovačka alebo guľovačka.

"Rekreačný šport a prechádzky v prírode majú počas sviatkov vzhľadom na zvýšený kalorický príjem ešte väčší význam, než inokedy,“ zdôraznil Pella, podľa ktorého je aj hodinová prechádzka na čerstvom vzduchu lepšia ako žiaden pohyb.

Dodal, že po určitej fyzickej aktivite nie je hriechom dať si ani klobásu z kapustnice či "zobnúť" si do niečoho chutného, samozrejme, v rozumnej miere.

S.O.S, ak ste sa už prejedli

Aby ste sa vyhli tráviacim ťažkostiam po vianočnom hodovaní, vyzbrojte sa mätovým, feniklovým, zeleným alebo zázvorovým čajom. Všetky čaje dajú vaše trávenie do poriadku. Pri trávení pomáha aj šťava z kyslej kapusty a jablkový džús.

Ak máte pocit ťažkého žalúdka, dajte si jednu lyžičku škorice a dve lyžičky medu. Zabránite zvýšeniu kyslosti žalúdku u najťažších jedál. Na celé trávenie má blahodárny vplyv aj aloe vera, ktorá normalizuje celý proces trávenia a poradí si aj so zápchou. Aloe vera kúpite vo forme nápojov alebo tabletách. Nájdete ju v špeciálnych elektronických obchodoch zameraných na zdravú výživu alebo v biopotravinách, pričom jej cena je okolo 20 eur.

Zabudnite na diéty

Po Vianociach sa určite nespoliehajte na diéty alebo očistné kúry! Ak sa po prejedaní hneď pustíte do diéty, hrozí vám jojo efekt. Zhodené kilogramy sa rýchlo vrátia späť aj s novými navyše. Po vianočných sviatkoch prejdite na zdravú stravu postupne.

Cez Vianoce často navštevujeme lekára

Podľa odborníkov patrí december medzi mesiace, kedy frekvencia infarktov a kardiovaskulárnych zdravotných problémov narastá. Vianoce sa stávajú časom zvýšených návštev lekárskych pohotovostí z dôvodu infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov. Môže za to neadekvátne stravovanie, málo pohybu a veľa alkoholu. Dávajte si pozor cez vianočné sviatky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9