Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Extrémne teploty udreli: Prečo je zakázané piť studenú vodu?

Nepite studenú vodu počas horúčav, inak môže váš organizmus skolabovať.
Nepite studenú vodu počas horúčav, inak môže váš organizmus skolabovať.

Čo iné by ste si dali počas horúcich dní, ak nie studenú vodu, ktorou by ste sa osviežili a schladili? Aj keď sa to nezdá, studený nápoj môže spraviť s vaším telom pravý opak. Po nej sa budete cítiť ešte horšie a bude vám teplejšie, ako pred tým. Aby toho nebolo málo, koledujete si o srdcový infarkt. Váš organizmus tak môže skolabovať.

Normálnou teplotou nášho tela je 37 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sú funkcie tela optimálne. Ak by bola vyššia, telo by malo horúčku a ak nižšia, pociťovali by ste zníženú pracovnú výkonnosť a celkovú slabosť tela. Pre lepšie zdravie by mala byť preto teplota tela normálna.

Je škodlivé pre srdce i trávenie

Základným účelom vody je udržať vlhkosť v tele. A to robí či už teplá alebo studená voda. Ak je teplá, bude plniť funkciu bez toho, aby dochádzalo k nejakým problémom. Bolo však dokázané, že konzumácia studenej vody po jedle pôsobí škodlivo na srdce, žalúdok a na celkový zdravotný stav.

Pitie studenej vody po jedle zvyšuje riziko zlého trávenia, ale i srdcového infarktu. Ak si kúpite misku hovädzej krvi a dáte do nej kocku ľadu, pozorujte, čo sa stane. Krv následne zhustne, je lepkavá a studená a bude vyzerať ako želé. Presne to isté sa môže diať vo vašom tele, keď vypijete studenú vodu alebo inú ľadovú tekutinu.

Po konzumácii studenej vody nám začnú tuhnúť tuky v potravinách. Telo potrebuje čerpať energiu z tela na zvýšenie telesnej teploty. Tým, že znižujú činnosť tráviacej sústavy, chladené nápoje vás okrádajú o výživné látky z jedla, ktoré ste predtým skonzumovali.

Pite teplú vodu počas celého roka

Aj keď pitie teplej vody počas letných dní nie je práve najpríjemnejšie, pre dobré zdravie je to však dôležité ako si dopriať studenú vodu. Ak si vytvoríte návyk – piť teplú vodu počas celého roka, minimalizujete riziko srdcového infarktu a tiež sa tým vylúčia problémy s tráviacim systémom.

Koľko vody vypiť?

Existuje množstvo mýtov o tom, čo je vhodné piť a koľko litrov vody vypiť za celý deň. Z každých strán počúvame, ako je zlé piť kofeínové nápoje a alkohol, keďže dehydratujú. Je to čiastočne pravda, ale faktom je, že aj z nich telo prijme tekutiny, sú to približne dve tretiny, ktoré sa počítajú tiež do denného príjmu tekutín. Taktiež sa hovorí, že dospelý človek by mal vypiť osem pohárov vody. Avšak denný príjem potravy vám zvyčajne poskytne asi polovicu denného príjmu, takže v konečnom dôsledku vám stačí vypiť menej pohárov vody.

Zdravie závisí na vašom stravovaní

Výhody pitia teplej vody však nie sú obmedzené len na srdce a žalúdok, ale týka sa to celého vášho tela vrátane telesných orgánov. Na pitie teplej vody, ktorá je aspoň v izbovej teplote, si budete dlhšie zvykať, no neskôr určite pocítite výsledky. Pamätajte si, že vaše zdravie závisí predovšetkým na vašich stravovacích návykoch - čo jete a pijete.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9