Blížia sa horúce dni: Týmto opaľovacím krémom by ste sa mali vyhnúť

Dávajte si pozor na opaľovacie krémy, ktoré môžu obsahovať nebezpečné chemické látky.
2013-06-14 09:00:00

Už siedmy rok zverejnila Americká enviromentálna skupina (EWG) hodnotenie opaľovacích krémov. Skúmali ich vedci a zdravotní odborníci, ktorí analyzovali bezpečnosť a účinnosť 1 400 týchto opaľovacích prípravkov, balzamov na pery, make-up produktov a hydratačných krémov s ochranným faktorom. Výsledky boli zarážajúce.

Zistilo sa, že len 25 percent produktov ponúka bezpečnú ochranu proti slnku, proti UVA a UVB žiareniu bez toho, aby boli plné nebezpečných zložiek. Pozrite sa, ktorým opaľovacím krémom by ste sa mali vyhýbať.

1. Opaľovacie krémy s retinolom.

Retinol, inak povedané vitamín A, môže zvýšiť riziko nádorov kože vystavenej slnečnému žiareniu. Napriek tomu sa však bežne pridáva do opaľovacích krémov a telových mliek vzhľadom na jeho protivráskové účinky.

Kvôli nim sa však zvýšil výskyt melanómu v poslednom desaťročí každý rok o 2 percentá. A tak sa stal riskantnou zložkou, pričom kanadská vláda dokonca uvažuje o umiestnení výstražných štítkov na výrobky, obsahujúce vitamín A. Na nich by bolo napísané, že "môže zvýšiť citlivosť kože na slnku a vznik úpalu".

2. Opaľovacie krémy so SPF vyšším ako 50.

SPF je slnečný ochranný faktor proti spáleniu, ktoré spôsobuje UVB žiarenie, nie rakovinotvorné UVA žiarenie. UVA ochrana je v produktoch väčšinou nízka. Opaľovací krém s vysokým SPF vám môže poskytnúť len falošný pocit bezpečia. Keďže vytvára mylný dojem, že s takýmto krémom môžete byť dlhšie vonku, keďže vás chráni od UVB žiarenia, absorbujete príliš veľa škodlivého UVA žiarenia. FDA preto navrhla pravidlá, ktoré zakazujú spoločnostiam propagovať výrobky s faktorom vyšším ako 50, ktoré nazvali ako "zavádzajúce". Tieto pravidlá však zatiaľ nenadobudli platnosť.

3. Opaľovacie krémy, ktoré obsahujú oxybenzon.

Oxybenzon je chemická látka, ktorá sa opaľovacím krémom vstrebá do pokožky. Problémom je, že preniká do pokožky veľmi ľahko a ihneď sa dostane až do krvného obehu. Akonáhle je vo vašom tele, napodobňuje hormón estrogén, ktorý v dlhodobom horizonte môže viesť k reprodukčným problémom a problémom so štítnou žľazou. Navyše vedci majú podozrenie, že aj k autizmu, keďže je táto chemická látka tiež neurotoxická. Čítajte si pozorne etikety na výrobkoch. Oxybenzón môže byť na opaľovacom kréme tiež uvedený ako benzofenón alebo benzofenón-3.

4. Kombinácia 2 v 1.

Napríklad opaľovací krém s repelentom je zbytočný a potenciálne škodlivý. Takéto krémy môžu obsahovať efektívne, ale potenciálne dráždivé chemikálie, ktoré sú proti komárom. Takýto krém by ste mali použiť raz denne, zatiaľ čo ochranu proti slnečnému žiareniu by ste mali používať každé dve hodiny. Navyše, tento krém je vám úplne zbytočný, keďže komáre sú otravné predovšetkým za úsvitu a za súmraku ako na obed, kedy sú UV lúče najsilnejšie.

5. Hydratačné krémy, balzamy na pery a make-up s ochranným faktorom.

Menej ako 10 percent z nich spĺňa kritériá pre poskytnutie UVA a UVB ochrany podľa Americkej enviromentálnej skupiny (EWG).  Navyše väčšina žien ich používa len raz denne, tým pádom budú chránené pred UV lúčmi len niekoľko hodín. Akúkoľvek kombináciu 2 v 1 nie je dobré používať. Takéto prípravky vám stopercentne neposkytnú to, čo by mali: nehydratujú, neprečistia či neochránia vás pred slnečným žiarením. Vyberajte si len tie, ktoré sú zamerané len na jeden problém. Tak budete mať istotu, že máte kvalitný prípravok.

2013-06-14 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: rodale.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia