Americká environmentálna skupina (EWG) zverejňuje pravidelne každý rok zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi.
Nie je tomu inak ani tento rok a vy máte možnosť pozrieť si ovocie a zeleniny s najnižším obsahom pesticídov, ktoré si môžete kúpiť aj v bežných obchodoch. Nemusíte si ich zadovážiť ako produkty organického poľnohospodárstva, čo by bolo potrebné v prípade „špinavého“ ovocia a zeleniny s vysokým obsahom pesticídov.
Zoznam potravín s najnižším obsahom pesticídov je zostavený na základe analýzy viac ako 28-tisíc vzoriek odobratých Americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA) a amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) z ovocia a zeleniny. Následne ich skúmala EWG.
Čo ukázali výsledky analýzy?
EWG zistila, že žiadna vzorka z ovocia nebola pri testovaní pozitívna na viac ako štyri druhy pesticídov a pri 7 percentách vzoriek bol odhalený len jeden druh. Čo sa týka ananásu, menej ako 11 vzoriek tohto ovocia preukázali zistené pesticídy. Viac ako 78 percent vzoriek manga, 75 percent kiwi a 61 percent melóna nemali pozostatky pesticídov.
„Stále viac spotrebiteľov si vyberá organické ovocie a zeleninu alebo pomocou tohto zoznamu zostaveného EWG nájdu jednoduchý spôsob, ako si ich kúpiť bez toho, aby obsahovali veľa toxických chemických látok. Chcú jesť stravu bohatú na ovocie a zeleninu bez obsahu pesticídov. A tiež chcú podporiť miestne hospodárstvo a poľnohospodárstvo, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu,“ povedala Sonya Lunder, senior analytik EWG.
Toto je zoznam "najčistejšieho" ovocia a zeleniny
• Kukurica.
• Cibuľa.
• Ananás.
• Kapusta.
• Hríby.
• Hrach.
• Papája.
• Mango.
• Špargľa.
• Baklažán.
• Kiwi.
• Grapefruit.
• Ananásový melón.
• Sladké zemiaky.
Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve v boji proti chorobám a škodcom rastlín. Pri dlhodobom konzumovaní potravín s vysokým obsahom pesticídov, môžu poškodiť nervový systém a hrozí riziko vzniku mnohých ochorení (napr.: astma, rakovina, autizmus či Alzheimerova choroba). Nie je preto na škodu dať prednosť "čistým" potravinám...