Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jeden z najčastejších PROBLÉMOV, ktoré spôsobujú vianočné dobroty: Otvorte chladničku a zbavte sa pálenia ZÁHY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pečené údené mäso, vyprážané rybie filé, majonézový zemiakový šalát, k tomu sladké koláčiky s pohárikom alkoholu: to všetko spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Výsledok? Nahromadenie žalúdočnej kyseliny a pálenie záhy.

Je tu obdobie, kedy je pálenie záhy veľmi častým problémom. Hoci nejde o nebezpečný stav, nie je to nič príjemné. Pocit nepohodlia a pálenia za hrudnou kosťou vyradí človeka z každodenných činností a hlavne by mohol pokaziť vianočné sviatky. Keď je žalúdok naplnený niečím dlhšie obdobie, dá to najavo stúpajúcou kyselinou do pažeráka. Človek má pocit, ako keby mal oheň v hrdle alebo v oblasti hrudníku. 

Ak ste nikdy predtým nezažili bolesť na hrudníku, môžete si myslieť, že ide o srdcový infarkt,“ hovorí Peter Whorwell, profesor gastroenterológie na Manchesterskej univerzite, pre dailymail.co.uk. „Srdcové záchvaty však spôsobujú zdrvujúcu bolesť, ktorá môže vyžarovať do rúk, najmä do ľavej ruky alebo krku. Ak pociťujete tento typ bolesti, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.“

Niektoré voľne predajné lieky obsahujú chemikálie vrátane alginátu sodného a hydrogenuhličitanu draselného, ktoré pokrývajú pažerák, aby sa zabránilo podráždeniu kyselinou. Tiež vytvárajú gél na povrchu žalúdočnej tekutiny, aby zastavili ďalšie stúpanie kyseliny do hrdla a neutralizovali kyselinu.

Jeden z najčastejších PROBLÉMOV,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomôže mlieko

Aj keď sú tieto lieky „veľmi účinné, no nemáte momentálne žiadne doma, skúste piť mlieko na dočasnú úľavu od príznakov: bude pôsobiť ako bojovník proti kyseline“, dodáva profesor Whorwell.

Pitie ovocných štiav môže zhoršiť pálenie záhy, pretože je kyslé, takže tým sa vyhnite. Vysokoúčinné mätové čaje a prípravky môžu tiež zhoršiť pálenie záhy, aj keď sa niekedy odporúčajú na upokojenie žalúdka a pomoc pri trávení. Uvoľňujú totiž chlopňu medzi hornou časťou žalúdka a pažerákom.

Ak vaše príznaky pretrvávajú dlhšie ako dva až tri týždne, navštívte svojho lekára, aby skontroloval, či neexistuje žiadna iná príčina,“ radí odborník na záver.

Viac o téme: ŽalúdokPálenie záhyVianoceKyselina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9