Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tieto vianočné STROMČEKY obsahujú PESTICÍDY: Nemali by sa predávať, sledujte ich pôvod!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vianočné stromčeky vypestované v mnohých nemeckých lesných škôlkach sú ošetrované škodlivými a niekedy aj nezákonnými pesticídmi, upozornili v utorok aktivisti po testoch jedličiek z celej krajiny. Správa bola prevzatá z tlačovej agentúry DPA.

Zvyšky pesticíd sa našli v 14 z 19 stromov kúpených v ôsmich regiónoch vrátane Berlína, uviedol v správe nemecký Zväz pre životné prostredie a ochranu prírody (BUND). Celkovo bolo zistených 15 rôznych aktívnych látok, pričom nie všetky z nich sú legálne.

"Štyri normandské jedle (kaukazské jedle) obsahovali pesticídy, ktoré nie sú v EÚ povolené všeobecne a vonkoncom nie pri pestovaní vianočných stromčekov. Takéto stromčeky by sa nemali predávať," napísal zväz

Zistené malé koncentrácie neznamenajú jednoznačne akútnu hrozbu pre zdravie ľudí, dodal zväz. Vyparovanie týchto látok do vzduchu vo vnútri domov a ich vstrebanie do tela cez dýchaciu sústavu človeka sa však nedá vylúčiť.

Používanie týchto látok je legálne

Vo všeobecnosti neexistujú hraničné hodnoty pre vianočné stromčeky a okresné rastliny, čo znamená, že používanie povolených aktívnych látok a ich zvyškové množstvá sú legálne.

Tieto látky však napriek tomu predstavujú problém pre biologickú rozmanitosť, upozornil BUND. A dodal: "Šesť zo zistených aktívnych látok je vysoko toxických pre včely, vtáky, červíky, ryby alebo vodné organizmy."

Tieto vianočné STROMČEKY obsahujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

 "Samozrejme, používajú sa výrobky na ochranu rastlín," povedal Christian Mai z rady Združenia nemeckých producentov vianočných stromčekov a okrasnej zelene (BWS).

"Sú to prostriedky, ktoré sa používajú na mnohých miestach aj pri pestovaní ovocia a zeleniny," dodal pre agentúru DPA.

Zdôraznil však, že členovia združenia sa snažia používať na svoje stromy iba povolené výrobky.

"Ale môže sa doma a v zahraničí príležitostne objaviť čierna ovca a pôvod niektorých stromčekov v predaji nie je vždy jasný," vysvetlil Mai.

Viac o téme: PesticídyVianočné stromčeky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9