Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hra o život? Tento ŠPORT zdvojnásobuje RIZIKO zákerného ochorenia, spúšťa ZMENY v koži!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa za posledných pár rokov stal dostupnejším, stále majú mnohí zakorenené, že ide predovšetkým o šport pre bohatých. Drahá výstroj, oblečenie aj špeciálna obuv. Treba však ešte jednu vec, ktorá hráčov zachráni pred zákernou chorobou.

Austrálski vedci zistili, že viac ako štvrtina hráčov golfu v určitom období života trpí na rakovinové ochorenie, ktoré postihuje ich kožu. Vo svojej štúdii uvádzajú, že dôvodom vyššieho rizika je pravdepodobne opakované vystavovanie sa slnku a nedostatočné používanie opaľovacích krémov, upozorňuje dailymail.co.uk. Zistenia boli publikované v časopise BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Väčšie percento rakoviny kože

Výskumníci z University of South Australia v Adelaide analyzovali zdravotné informácie z online prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 336 hráčov od roku 2018. Do štúdie boli zahrnutí iba ľudia, ktorí hrali golf aspoň raz za mesiac. Odpovede hráčov porovnali so zdravotnými informáciami takmer 16 tisíc Austrálčanov zo širokej verejnosti, ktorí sa zúčastnili austrálskeho prieskumu zdravia, ktorý sa koná každé štyri roky. Asi 27 percentám účastníkov golfu bola diagnostikovaná rakovina kože v porovnaní so siedmimi percentami bežnej populácie. Keď sa vedci zamerali na vek, pohlavie, vzdelanie a fajčenie, vedci odhadli, že austrálskym hráčom hrozila 2,4-krát vyššia pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu kože ako skupine, ktorá tento šport nehrala. 

Hra o život? Tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ignorácia opaľovacích krémov ako problém

Ako však vedúci autor štúdie Brad Stenner zdôraznil, starší golfisti mohli byť vystavení škodlivým ultrafialovým (UV) lúčom slnka ešte dávno pred tým, ako začali hrať golf, a tento vplyv pociťujú až teraz. Upozornil tiež na fakt, že jeho tím nezbieral údaje o skutočných úrovniach vystavenia UV žiareniu

„Napriek tomu je akékoľvek vystavenie preukázanou príčinou rakoviny kože,“ konštatoval Stenner.

Ten je presvedčený, že riziko vzniku tohto zákerného ochorenia je spojené s dlhodobým pobytom na slnku a nepoužívaním ochranných pomôcok.

Aj profesorka biochémie a molekulárnej biológie na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v Baltimore Ashani Weeraratnová potvrdila, že riziko vzniku rakoviny kože stúpa s častou expozíciou na slnku bez použitia opaľovacích krémov. 

Na celom svete sa každá tretia diagnostikovaná rakovina týka kože, pričom každý rok lekári odhalia približne dva až tri milióny nemelanómových rakovín kože a približne 132 tisíc potenciálne smrteľných melanómových rakovín kože.

Viac o téme: GolfKožaZdravieRakovinaŠport
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9