Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trpíte nekontrolovateľným a náhlym KÝCHANÍM? Spoznajte VINNÍKA, alergia za tým nie je!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Desať kýchnutí po sebe môže byť veľmi nepríjemnou záležitosťou. Stačí pohľad na jasné svetlo, ako je napr. slnečné žiarenie, a problém je na svete. Ako je to možné?

Dôvodom je rozšírenie zreníc, nervový systém a zvláštne pomenovanie - tzv. ACHOO syndróm, ako sa uvádza na iflscience.com. Fotický kýchací reflex (PSR) je známy aj ako syndróm autozomálneho dominantného helio-očného vzplanutia, jednoducho povedané, ide o formu nekontrolovateľného kýchania v reakcii na podnet. V tomto prípade zohráva úlohu slnko, alebo tento stav pokojne môže vyvolať odchod z kina, kde bola tma a vy sa náhle vystavíte zvýšenému svetlu z vonku. Ide o zvláštny syndróm, keďže kýchanie je obyčajne spojené s patogénmi alebo dráždivými látkami.

Nejde o chorobu

ACHOO syndróm nepostihuje každého, je to genetický stav a spája sa s niekoľkými génmi. U približne jedného zo štyroch ľudí dokáže vyvolať kýchanie pohľad do ostrého svetla.

„Nie je to choroba,“ povedal neurológ a genetik Louis Ptáček z Kalifornskej univerzity v San Franciscu. „Niektorým ľuďom to vadí, ale niektorí zažívajú úľavu, keď si môžu poriadne kýchnuť."

Trpíte nekontrolovateľným a náhlym
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nebezpečné kýchanie

Takéto kýchanie nie je až také bežné. Človek nepociťuje žiadne podráždenie v nose, no napriek tomu sa môže spustiť. Ťažko ho mať pod kontrolou, čo znamená, že v niektorých prípadoch môže byť naozaj nebezpečné. Napríklad kýchanie spôsobené svetlom počas jazdy môže spôsobiť nehodu.

Čo sa deje v tele? 

Pokiaľ ide o to, čo spôsobuje syndróm ACHOO, je možné, že ľudia so správnym genotypom majú nepravidelnosť v trojklanom nerve, teda piatom a najväčšom z hlavových nervov. Podľa University Nebraska Medical Center trojklanný nerv je za citlivosťou v tvári, ale tiež zachytáva podráždenie vo vnútri nosových dierok, pričom odpoveďou je spustenie kýchania. 

Náhle vystavenie sa jasnému svetlu spôsobuje zúženie našich zreníc, vysielajúc nervový signál, ktorý by u niektorých ľudí mohol náhodne vyvolať iné nervové dráhy, vrátane tej, ktorá vylučuje hlien do nosa. Mohlo by to byť zachytené ako dráždidlo, ktoré spúšťa kýchanie typickým spôsobom. Takže, keď sa nabudúce pristihnete, že máte problémy s kýchaním, no netrpíte alergiami, možno je za tým slnko. Chráňte si oči aj hlavu pred slnečným žiarením a kýchanie vás obíde tak, ako aj úpal. 

Viac o téme: SlnkoKýchanieACHOO syndróm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9