Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SKRÝVA sa za SPÁLENÍM od slnka, no môže ísť o VÁŽNEJŠÍ stav: Pozor na TOTO, ak ste vonku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Hoci v klinickej praxi sa toto ochorenie vyskytuje často, predpokladá sa, že mnohé z reakcií dermatológovia nevidia! Nie je ho totiž ľahké odhaliť. O to viac treba byť opatrní, aby ste to vôbec nemuseli riešiť.

V roku 1942 sa začal používať jeden pojem, ktorý dovtedy nikto nepoznal. Na svedomí to mal R. Klaber, podľa ktorého "fytodermatitída" je toxická reakcia, na ktorej sa podieľajú rastliny a svetlo, ako sa uvádza v odbornom článku. Zatiaľ čo sa dovtedy rastlinám pripisovali skôr liečivé účinky, zrazu sa zistilo, že môžu poškodiť ľudský organizmus. 

Fytofotodermatitída je ochorenie kože, ktoré sa vyskytuje v dôsledku citlivosti určitých rastlín a ovocia na chemikálie, píše sa na mayoclinic.org. Reakcia na tieto chemikálie sa spustí vtedy, keď je postihnutá koža vystavená slnečnému žiareniu alebo inému ultrafialovému svetlu. Fytofotodermatitída sa líši od väčšiny iných kožných ochorení súvisiacich so slnečným žiarením v jednej veci. Namiesto toho, aby postihla všetky oblasti pokožky vystavené slnku, týka sa iba určitých častí, ktoré prišli do kontaktu s chemickými látkami.

Ako sa ukáže? 

Chemikálie, ktoré spôsobujú fytofotodermatitídu, sa najčastejšie nachádzajú v divokom paštrnáku, divom kôpri, divokej petržlenovej vňate, kvete iskerníka a citrusových plodoch, najmä limetkách. Keď sa dostanú na vašu pokožku a následne sú vystavené ultrafialovému svetlu, dôjde k chemickej reakcii. Na prvý pohľad to vyzerá tak, ako by išlo o bežné spálenie od slnka. No môže sa z toho vyvinúť červená svrbivá škvrna podobná ekzému. Dokonca sa na koži môžu objaviť aj pľuzgiere! Nakoniec však postihnutá koža zhnedne, čo pripomína opálenie, pričom toto sfarbenie ostáva na danom mieste aj celé mesiace. 

Koho sa týka? 

Fytofotodermatitída zvyčajne postihuje ľudí, ktorí často behajú po vonku, chodia na prechádzky, na túry alebo bicyklujú v zalesnených oblastiach alebo na iných miestach, kde rastú rastliny spôsobujúce tento stav. Kuchári, barmani a iní, ktorí pravidelne manipulujú s rôznymi citrusovými plodmi, môžu byť tiež vystavení zvýšenému riziku..

Kombinácia limetky a slnečného žiarenia neveští nič dobré.
Zobraziť galériu (2)
Kombinácia limetky a slnečného žiarenia neveští nič dobré.  (Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina kožných ochorení súvisiacich so slnkom, ako je spálenie slnkom, slnečná alergia a polymorfná svetelná erupcia, postihuje všetky oblasti kože, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu. Fytofotodermatitída je však iná. Pretože jej reakcia je vyvolaná špecifickými chemikáliami na koži, na svetlo reaguje iba pokožka ovplyvnená týmito toxínmi. To znamená, že reakcia sa môže objaviť v nezvyčajných vzoroch, ktoré pripomínajú pruhy, kvapky a niekedy tiež odtlačky prstov alebo rúk. Posledná možnosť je dosť častá najmä u detí, ktorým dospelí s chemickými látkami na rukách natierali opaľovací krém, alebo sa inak dotýkali pokožky.

Ťažká diagnostika

Vzhľadom na charakter kožnej reakcie môže byť ťažšie diagnostikovať toto ochorenie. Mnoho ľudí si myslí, že je za tým brečtan jedovatý, dub jedovatý alebo sumach jedovatý. V prípade detí s odtlačkami rúk od dospelých to dokonca môže vyzerať, ako by boli zneužívané. Presnú diagnózu môže stanovať skúsený dermatológ. 

Ako sa jej vyhnúť?

Fytofotodermatitída prejde postupne sama. Pomôže vlhká handrička na upokojenie poranenej pokožky, no ak je oblasť stále bolestivá a máte vážne pľuzgiere, pomôže už len lekár. 

Ochoreniu môžete predísť jednoducho. Stačí si umyť ruky po manipulácii s citrusovými plodmi. Taktiež by ste mali nosiť dlhé nohavice a dlhé rukávy, keď ste v lese alebo iných oblastiach. Keď prídete domov, umyte si pokožku, ktorá nebola zakrytá.

Tiež buďte opatrní, keď chcete založiť oheň. Používajte iba palivové drevo a nikdy nedávajte do ohňa divoké rastliny. Ak sa divoký paštrnák alebo iné rastliny, ktoré obsahujú chemikálie spôsobujúce fytofotodermatitídu, spália, tieto látky sa môžu rozptýliť do vzduchu a dostať sa do kontaktu s akýmkoľvek exponovaným povrchom tela. Ak potom pôjdete na slnečné lúče predtým, ako sa osprchujete, všetky oblasti pokožky, ktorých sa chemikálie dotkli, zareagujú, čo bude mať za následok rozsiahly kožný problém.

Našťastie, keďže chemikálií zodpovedných za fytofotodermatitídu sa rýchlo zbavíte mydlom a vodou, väčšine prípadov sa dá ľahko predísť umytím pokožky. 

Viac o téme: KožaZeleninaZdravieChorobaFytodermatitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9