Nestačí do jedálnička zaradiť zeleninu. I z tej si treba starostlivo vybrať. Nie všetky druhy podporia vašu snahu o chudnutie. Ktoré sú najlepšie, ak chcete zhodiť nadbytočné kilá?
Ak zaradíte zeleninu do svojho jedálnička, telo sa vám poďakuje. Strava, ktorá je na ňu bohatá, totiž pomáha predchádzať srdcovým chorobám, riadi krvný tlak a hladinu cukru v krvi a dokonca zlepšuje zdravie tráviaceho traktu. A čo viac, podľa odborníkov zvýšená konzumácia zeleniny prispieva k úbytku hmotnosti, píše sa to na eatthis.com.
Zelenina má prirodzene nízky obsah kalórií, obsahuje vlákninu a vodu, zasýti na dlhší čas. Niektoré druhy dokonca obsahujú špecifické antioxidanty, o ktorých je známe, že pomáhajú pri chudnutí. Ktoré by nemali chýbať na vašom tanieri?
1. Mrkva
Je plná užitočných vitamínov a živín, vďaka ktorým schudnete. Obsahuje poriadnu dávku vlákniny, vďaka čomu podporuje zdravé trávenie. Vďaka prirodzenej sladkosti ju môžete pridať do jedál bez ďalšieho cukru.
2. Hrášok
Hrášok sa často prehliada, pretože je malý a často sa do jedál pridáva ako vedľajšia prísada. A pritom len jedna šálka obsahuje viac ako 8 gramov vlákniny, čo z neho robí jednu z najbohatších druhov zeleniny. Nielen to, má aj vysoký obsah bielkovín. Existuje množstvo výskumov, ktoré dokazujú dôležitosť hrášku v strave, keď chcete schudnúť. Zasýtia na dlhší čas, regulujú hormóny hladu a spájajú sa s menším množstvom brušného tuku.
3. Sladký zemiak
Zelenina, ktorá je bohatá na bielkoviny aj vlákninu. Na druhej strane, má vyšší obsah uhľohydrátov a prírodných cukrov ako mnoho iných druhov zeleniny. Napriek tomu, táto zelenina pomáha pri chudnutí. Obsahuje vlákninu, o ktorej je známe, že spomaľuje trávenie vytváraním želatínovej látky v tráviacom trakte. Výsledkom je zvýšený pocit sýtosti.
4. Karfiol
Karfiol má nízky obsah kalórií a obsahuje množstvo vlákniny. Podľa odborníčky na chudnutie Lisy Youngovej, ide o všestrannú zeleninu, ktorú je ľahko začleniť do mnohých druhov jedál.
„Môžete si pripraviť ryžu s karfiolom, alebo ho len zľahka podusiť a zjesť ako prílohu,“ uviedla.
5. Tekvica
Tekvica je skvelá zelenina na chudnutie a môže byť zdravou náhradou tradičných cestovín.
„Pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí si potrebujú strážiť príjem sacharidov, je to skvelá alternatíva s nízkym obsahom sacharidov, ktorá nezvyšuje hladinu cukru v krvi," konštatovala Youngová.
6. Brokolica
Brokolica je všestranná zelenina, ktorá je chutná v surovom stave, ale i v dusenom. Obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú zápal v tele. Keď je chronický môže spôsobiť priberanie. Táto zelenina tiež poskytuje telu sulforafan, antioxidačnú rastlinnú zlúčeninu, ktorá má protizápalové účinky.
7. Paprika
Paprika je lahodná zelenina s jemnou chuťou. Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah živín, pomáha navodiť pocit sýtosti po jedle. Najmä žlté papriky majú vyšší obsah vitamínu C ako pomaranče, čo je dôležitá živina pre podporu imunity a lepšie vstrebávanie železa.
8. Cibuľa
Nízkokalorická zelenina s výraznou chuťou sa dá použiť mnohými spôsobmi, od polievok cez omáčky, šaláty a hlavné jedlá.
„Cibuľa je tiež skvelým zdrojom prebiotík, ktoré podporujú trávenie a mikrobiálnu rovnováhu,“ uviedol dietológ Jonathan Isbill.
9. Feferónky
Feferónky zvyšujú chuť aj teplo pokrmov. Zaujímavosťou na tejto zelenine je fakt, že obsahuje kapsaicín, o ktorom je známe, že zlepšuje náladu, zrýchľuje metabolizmus a znižuje zápal. Zároveň podporuje uvoľňovanie endorfínov a spaľovanie kalórií.
10. Repa
Repa je bohatá na dusičnany, preto býva súčasťou jedálnička športovcov, ktorí sa snažia zvýšiť oxid dusnatý v tele. Podporuje prietok krvi, maximalizuje regeneráciu a dokonca zvyšuje výkon. Mnohí uprednostňujú pitie cviklovej šťavy.
„Túto zeleninu môžete podusiť, piecť, či ju pridať do šalátu alebo rozmixovať do smoothie," dodal Isbill.