Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAPRAVÍ držanie tela a POSILNÍ svaly: Jednoduchý CVIK sľubuje VÝSLEDKY za pár týždňov

(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete si zachovať zdravie aj vo vyššom veku? Kývajte rukami! Táto staroveká čínska technika údajne pomôže zlepšiť rýchlosť chôdze, držanie tela a flexibilitu a uľahčí vykonávanie každodenných úloh.

Zabudnite na ročné členstvo v posilňovni. Tajomstvo zdravého starnutia spočíva v jednoduchej činnosti. Stačí len mávať rukami!

Jedna štúdia zistila, že rýchlosť chôdze, držanie tela a flexibilita sa zlepšili u tých žien, ktoré robili tradičné čínske cvičenie, spočívajúce v kývaní rukami trikrát týždenne počas dvoch mesiacov. Aby toho nebolo málo, ženy vo veku 60 a 70 rokov po cvičení Shuai Shou Gong zvládali jednoduchšie bežné aktivity, ako je obliekanie a varenie, uvádza sa na dailymail.co.uk. Dokonca nemali problém ani s dotknutím sa prstov na nohách!

"Zistenia ukazujú, že jemné, rytmické, celotelové sledy pohybov Shuai Shou Gong sú jednoduché na učenie, preto sú chodné aj pre starších dospelých. Zlepšujú celkové zdravie a pohodu," dodáva výskumník a profesor Neil Roberts z Edinburgh University. 

Ako na to? 

Cvičebná rutina, ktorá je stará viac ako 1 000 rokov, pozostáva zo sekvencie piatich výkyvov paží. Prvé štyri zahŕňajú kývanie rúk dozadu a potom dopredu do výšky ramien. Pri piatom švihu sa však pokrčia kolená celkovo dvakrát – raz pri švihu dozadu a druhýkrát pri predklone. Postupnosť sa potom niekoľkokrát opakuje.

Pozrite sa na nižšie priložené video, ktoré ukazuje, ako vyzerá cvičenie:

Zdanlivo jednoduché pohyby môžu poskytnúť množstvo výhod. Ohyby v kolenách posilňujú svaly na bokoch a stehnách. Hýbanie rukami zase stimuluje nervy, šľachy a svaly okolo ramena, ako uvádza časopis Plos One.

S veľkým prínosom

V prvej štúdii svojho druhu bolo 56 žien vo veku od 60 do 80 rokov rozdelených do dvoch skupín. Jedna navštevovala 40-minútové hodiny Shuai Shou Gong trikrát týždenne počas dvoch mesiacov. Druhá skupina fungovala ako obvykle. Po čase sa ukázali pozitívne zmeny v postoji, chôdzi a flexibilite u žien v prvej skupine. Cítili sa taktiež istejšie a každodenné úlohy boli pre ne menej náročnejšie. 

Profesor James Goodwin z Exeterskej univerzity tvrdí, že toto cvičenie je veľmi prínosné pre ľudí. 

"Udržalo by ich kvalitu života, prispelo k dobrému duševnému zdraviu a môže dokonca spomaliť celkové starnutie," hovorí odborník o výhodách a nabáda tým širokú verejnosť k cvičeniu. 

Viac o téme: ZdravieCvičenieRukyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9