Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ZLÉ ovzdušie vás môže PRIPRAVIŤ o KOSTI: TRPÍ hlavne táto ČASŤ tela!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nepôsobí len na pľúca a dýchacie cesty. Nekvalitný vzduch dokonca vplýva aj na iné orgány, o ktorých by ste to ani nepovedali. Ohrozené sú taktiež vaše kosti!

Nová štúdia uvádza znepokojujúcu súvislosť medzi vyššou úrovňou znečistenia ovzdušia a rýchlejším úbytkom kostnej hmoty v dôsledku osteoporózy, teda chronického kostného ochorenia, ktoré spôsobuje, že kosti sú krehkejšie a pravdepodobne sa zlomia, ako sa píše na sciencealert.com. Výskum bol publikovaný v eClinicalMedicine.

Rizikový faktor pre stratu kostnej hmoty

Riziko osteoporózy stúpa s vekom a je obzvlášť bežné u žien po menopauze. Odborníci zhromaždili údaje o rôznorodej skupine 9 041 žien po menopauze počas 6 rokov, pričom sa zamerali špecificky na hustotu kostných minerálov: nepriamy indikátor osteoporózy a rizika zlomenín.

Pomocou domácich adries na odhady oxidu dusnatého, oxidu dusičitého, oxidu siričitého a pevných častíc PM10 (znečistenie menšie ako 10 mikrometrov, čo je priemer červených krviniek), vedci zistili, že keď znečistenie stúpalo, hustota minerálov v kostiach klesala, čo sa týkajlo všetkých oblastí v tele – vrátane krku, chrbtice a bedra.

„Naše zistenia potvrdzujú, že zlá kvalita ovzdušia môže byť rizikovým faktorom pre stratu kostnej hmoty, nezávisle od socioekonomických či demografických faktorov,“ varuje biomedicínsky vedec Diddier Prada z Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

Už minulé štúdie ukázali súvislosť medzi horším znečistením ovzdušia a vyšším rizikom zlomenín kostí, ako aj väčším úbytkom kostnej hmoty v priebehu času. Tento výskum tak dopĺňa údaje najmä o postmenopauzálnych ženách a rôznych zmesiach znečistenia ovzdušia.

Môže za to hlavne dusík

Prada a kolegovia zdôraznili najmä spojenie medzi dusíkom a chrbticou. Skok o 10 percent tohto druhu znečistenia za 3 roky bol spojený s priemernou ročnou stratou 1,22 percenta minerálnej hustoty kostí bedrovej chrbtice, čo je dvojnásobok množstva, ktoré tím vypočítal z normálneho starnutia.

ZLÉ ovzdušie vás môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa vedcov je to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené smrťou kostných buniek spôsobenou mechanizmami vrátane oxidačného stresu, kde toxické molekuly z prostredia spôsobujú poškodenie tela.

„Prvýkrát máme dôkazy, že najmä oxidy dusíka sa významnou mierou podieľajú na poškodení kostí a, že lumbálna chrbtica je jedným z najnáchylnejších miest tohto poškodenia,“ hovorí Prada.

Štúdia nestačí na to, aby dokázala príčinnú súvislosť – že znečistenie ovzdušia vedie k úbytku kostnej hmoty – ale vzhľadom na množstvo výskumov, ktoré sa teraz tvoria, ide zrejme o čoraz pravdepodobnejšiu hypotézu.

Je tiež potrebné mať na pamäti, že zatiaľ čo táto štúdia sa zaoberala postmenopauzálnymi ženami, zúčastnené účastníčky pokryli širokú škálu etnických skupín, lokalít, životného štýlu a socioekonomického prostredia, vďaka čomu je pravdepodobnejšie, že hlavnou príčinou úbytku kostnej hmoty boli úrovne znečistenia.

Treba ho minimalizovať

Podľa výskumníkov treba zvýšiť úsilie o zníženie znečistenie ovzdušia, ktoré spôsobuje tiež doprava - hlavný producent oxidov dusíka. 

"Zlepšenie vystavenia znečisteniu ovzdušia, najmä oxidom dusíka, zníži poškodenie kostí u žien po menopauze, zabráni zlomeninám kostí a zníži zdravotné náklady spojené s osteoporózou u žien po menopauze," hovorí epigenetik Andrea Baccarelli z Kolumbijskej univerzity.

Viac o téme: ZdravieKostiOsteoporózaZnečistený vzduch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9