Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krutá PRAVDA, ktorá vám dá facku: Týchto zdravotných stavov a PROBLÉMOV sa NIKDY nezbavíte

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudské telo je skutočný svet zázrakov! Väčšinu procesov, ktoré sa v ňom dejú, vieme ovládať, no existujú aj také, nad ktorými nemáme žiadnu moc. Ktoré to sú?

Človek ako taký je úžasná bytosť v mnohých ohľadoch. Dokáže skákať, behať, tancovať, točiť sa a veľa iného. Ale vedeli ste, že existuje mnoho ohromujúcich pohybov, ktoré sa v tele dejú bez jeho pomoci a vedomia? Ako sa píše na thehealthy.com, bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte, existuje 14 telesných funkcií, ktoré jednoducho nemôžete ovládať.

Čítajte tiež: RECEPT, ktorý vás v priebehu pár minút vtiahne do TALIANSKA: Pripravte si lahodnú MOZARELLU

1. Vypadávanie vlasov

Možno vás znepokojuje, ak sa vám po umytí koruny krásy upcháva odtok v sprche, ale verte, že je to úplne prirodzené.

„Väčšina z nás stráca až 100 vlasov každý deň, a je to v poriadku,“ konštatovala rodinná lekárka Jennifer Caudleová.

Podľa Americkej akadémie dermatológie k nadmernému vypadávaniu vlasov dochádza aj v dôsledku fyzického alebo emocionálneho stresu, po ktorom pramene prestávajú rásť. Stáva sa to aj vtedy, keď máte určite zdravotné ťažkosti, alebo užívate isté lieky. Keď za tým nie sú tieto problémy, trochu vlasov vo vani alebo na kefe, nie je nič výnimočné. 

Krutá PRAVDA, ktorá vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Rast nechtov

Nechty chránia tkanivá prstov na rukách a nohách.

„Čím viac ich používate, tým rýchlejšie rastú a to hlavne na dominantnej ruke,“ uviedla Caudleová.

Nechty narastú každý mesiac asi o 2,5 milimetra a trvá asi tri až šesť mesiacov, kým sa necht úplne vymení. Zvláštnym faktom je, že rastú rýchlejšie počas dňa a v lete.

3. Tvorba plynu

Naša kultúra môže považovať gastrointestinálny plyn za nepríjemný a jeho uvoľňovanie za neslušné, ale v skutočnosti je to normálna telesná funkcia.

„Každý ich uvoľňuje a väčšina ľudí ich vypúšťa dokonca 13- až 21-krát denne," uviedla Caudleová.

Plyn v žalúdku, ktorý sa uvoľňuje pri grganí, je primárne spôsobený prehĺtaním vzduchu, keď jeme alebo pijeme. Tvorí sa v hrubom čreve, keď baktérie fermentujú nestrávenú potravu z tenkého čreva.

„Tie síce spotrebujú časť tohto plynu, ale zvyšok sa uvoľňuje cez konečník, vysvetlila doktorka.

Väčšina plynov je bez zápachu, ale vetry môžu obsahovať aj síru, ktorá im dodáva nepríjemnú vôňu.

4. Husia koža

Husia koža vzniká nedobrovoľne, keď sa malý sval na dne každého vlasového folikulu stiahne, čo spôsobí, že sa vlasy či chlpy postavia.

„Môže sa vyskytnúť v dôsledku studeného vzduchu alebo aj vtedy, keď zažívame silné emócie ako je šok, strach, úzkosť alebo dokonca inšpirácia," poznamenala Caudleová.

Podľa nej tieto situácie spúšťajú u zvierat reakciu typu "uteč alebo bojuj", takže sa naježia, aby vytvorili väčší vzhľad v snahe zastrašiť svojho nepriateľa.

Krutá PRAVDA, ktorá vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Zívanie

Prečo zívame, je jednou z najväčších nevyriešených záhad ľudského tela. Existuje však niekoľko teórií.

„Zívanie je prirodzený reflex tela, ktorý umožňuje vdýchnutie väčšieho množstva kyslíka," konštatovala lekárka Mehwish Awan Khanová.

Niektorí vedci sú presvedčení, že zívanie má vplyv na termoreguláciu mozgu a pomáha ho ochladzovať. Nech už je príčina akákoľvek, jedna štúdia v evolučnej psychológii naznačuje, že môžete skúsiť dýchanie nosom, aby ste zabránili neustálemu zívaniu.

6. Tvorba slín

Tvorba slín je dôležitá pre zdravie ústnej dutiny a trávenie.

„Ich účelom je navlhčiť jedlo, aby sa ľahšie prehĺtalo," uviedla doktorka Khanová.

Okrem toho sliny pomáhajú chuťovým bunkám a zlepšujú ústnu hygienu tým, že bránia vzniku kazu a infekciám ústnej dutiny. Väčšinou pozostávajú z vody, ale obsahujú aj iné chemikálie a enzýmy.

„Sú produkované slinnými žľazami, ktoré vylučujú jeden až dva litre slín každý deň,“ konštatovala Khanová.

Je výhodnejšie, keď ich má človek viac, pretože sucho v ústach môže viesť k zápachu z úst a bakteriálnej infekcii.

7. Produkcia mazu

Hoci príliš veľa oleja môže byť na škodu, na udržanie hydratácie a zdravej pokožky potrebujeme telesné tekutiny nazývané maz.

„Ak je vaša pokožka po vyčistení čistá, no zároveň vysušená, poškodzujete si tak  zdravú bariéru pokožky a vysušujete ju,“ poznamenala dermatologička Whitney Boweová.

Mazové žľazy produkujú maz, ktorý premasťuje pokožku, dodáva jej dôležité živiny a chráni ju pred škodlivinami z prostredia a poškodením voľnými radikálmi.

Krutá PRAVDA, ktorá vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Prirodzená bariéra našej pokožky je rozhodujúca pre zdravie kože, takže pri umývaní používajte jemný čistiaci prostriedok s vyváženým pH a nedrhnite sa a nepoužívajte drsné produkty,“ radí doktorka.

Pri nadmernom čistení odstraňujete príliš veľa zdravých mazov z pokožky a tá má tendenciu sa ešte viac mastiť, čo môže prispieť k vyrážkam a iným kožným problémom.

8. Zbavovanie sa šupín

Žijeme medzi hromadami mŕtvych ľudských kožných buniek.

"V priebehu dňa ich vylúčime takmer milión, približne 30-tisíc až 40-tisíc každú hodinu v ktorýkoľvek deň," hovorí Boweová.

Ako sa ich telo zbavuje, dáva priestor tvorbe novým živým bunkám, ktoré sa prederú na povrch. Je dôležité jemne odlupovať odumretú pokožku, aby neupchávala póry.

9. Telo plné baktérií

Ľudské telo je semeniskom pre všetky druhy mikroskopických tvorov. Ale nemusíte mať obavy. Vo väčšine prípadov nie sú nebezpečné.

 

„Na koži je viac ako jeden bilión baktérií, ktoré pochádzajú zo zhruba tisícky rôznych druhov," tvrdí Boweová.

Podľa nej tieto priateľské mikróby zabraňujú vzniku kožných infekcií. Keď je v rovnováhe mikrobióm, pokožka je zdravá. Aby ste ho podporili, začleňte do vašej stravy probiotiká.

10. Zvláštne myšlienky

"Dotieravé" myšlienky sú nechcené idey alebo obrazy, ktoré sa nám zjavujú v mysli proti našim želaniam.

„Často sa zameriavajú na vec, ktorá by bola v danom prostredí najnevhodnejšia alebo na to, čoho sa najviac bojíme,“ vysvetlila psychologička Hannah Reeseová.

Často vedia ľudí znepokojiť. Problém nie je mať tú myšlienku ako takú, netreba sa však s ňou zaoberať a vypustiť ju z hlavy. Ak zistíte, že to nedokážete, mali by ste zvážiť návštevu psychológa.

11. Divné sny

Keď už hovoríme o zvláštnych myšlienkach, nepochybne ste zažili jeden alebo viac bizarných snov. Vedci stále nedokážu vysvetliť účel týchto podivných predstáv, ale existuje veľa teórií. Jednou z nich je, že sny sú rozšíreným stavom vedomia, ktorý presahuje hranice nášho zvyčajného myslenia.

„Pomáhajú uvoľniť zovretie a nadmernú kontrolu v myšlienkach, emóciách, ktoré sa v tele nahromadili počas dňa,“ tvrdí odborník na spánok Richard Shane.

Krutá PRAVDA, ktorá vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

12. Strhávanie sa

Poznáte ten pocit, chystáte sa zaspať, keď vám zrazu trhne celým telom. Toto trhnutie môže byť dokonca sprevádzané pocitom pádu. Podľa National Sleep Foundation sa s týmto stretáva až 70 percent ľudí. Nemajú sa čoho obávať, hoci vedci presne nevedia, prečo sa to deje. Je to pravdepodobne spôsobené prirodzeným uvoľňovaním tela, ktoré môže mozog nesprávne interpretovať ako dôvod na obavy. Ľudia často zadržiavajú napätie vo svaloch zo stresu počas dňa.

„Keď začneme počas spánku relaxovať, niekedy sa toto napätie prejaví ako trhnutie,“ vysvetlil doktor Shane.

13. Zášklby svalov

Neustále zášklby v svalových tkanivách môžu byť dôvodom, prečo vás po tréningu bolia svaly. Ale je to tiež kľúč k rozvoju väčšej svalovej sily.

„Dôraz na svalové tkanivo, napríklad pri silovom tréningu, spôsobuje drobné mikroskopické trhlinky v svalových vláknach, ktoré sú potrebné pre rast svalov,“ uviedla dietologička Erin Palinski-Wadeová.

Ku zášklbom dochádza mimovoľne bez vedomej kontroly. Keď je telo v pokoji, pracuje na oprave a obnove týchto vlákien, ktoré sa stávajú hrubšími, aby vytvorili rast samotného svalu. Napriek tomu by ste mali počúvať svoje telo a nepreháňať to pri cvičení, aby ste predišli zraneniu.

Zaujme vás: Podporte SILU planét určitými POTRAVINAMI: Čo JESŤ počas jednotlivých DNÍ v TÝŽDNI?

14. Stekajúce sople

Je nepríjemné, čo i len myslieť na to, ako sa sople kĺžu dole krkom. Podľa výskumu v Current Biology je však hlien kľúčový pre udržanie zdravia tela.

„Pomáha chrániť dôležité cesty v tele, ako je nos, hrdlo, pľúca a tráviaci trakt," uviedla doktorka Khanová.

Udržuje ich zvlhčené a zabraňuje vniknutiu nežiaducich organizmov. A koľko ho človek dokáže vyprodukovať?

„Je to neuveriteľné, ale je to asi liter hlienu denne," dodala na záver.

Viac o téme: ZdravieTelo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9