Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZLOZVYK, ktorým dáte zelenú BAKTÉRIÁM: Toto s nechtovou KOŽIČKOU radšej NEROBTE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Po zastrihnutí nechtovej kožičky vyzerajú nechty takmer dokonalo! Na druhej strane, jej zbavením si tým pádom odstránite dôležitú bariéru a infekcie sú na svete.

Hoci nechty bez nej vyzerajú oveľa estetickejšie, z nejakého dôvodu sa okolo nich tvorí. Úloha kutikule, ako sa koža okolo nechtového lôžka odborne volá, spočíva v tom, že má ochrannú funkciu. Pôsobí ako bariéra medzi koreňmi nechtov, ktoré sú obzvlášť citlivé a vonkajším svetom, ako sa píše na livestrong.com. Jej odstrihnutím sa odhalí väčšia časť povrchu nechtov, ktorá je náchylná na zápal. Prečo by sme si nechtovú kožičku nemali zastrihávať? 

Čítajte tiež: ZNAK vysokého CHOLESTEROLU: Skrytý varovný SIGNÁL, ktorý si mnohí mýlia so STARNUTÍM!

1. Riziko vzniku infekcie 

Ako sme už spomenuli, kožička je prekážkou medzi nechtovým lôžkom a čímkoľvek, čoho sa prsty môžu dotknúť. Keď ju odstrihnete, vaše nechty budú náchylnejšie na infekciu. Kedykoľvek to urobíte, nechtové lôžko vystavíte nečistotám a baktériám, ktoré sa dostanú do tela a spôsobia infekciu. Vzhľadom na to, že vaše prsty a nechty sa počas dňa dotýkajú množstva vecí, riziko je pomerne vysoké. 

2. Poškodenie nechtov 

Strihanie kožičky môže tiež spôsobiť poškodenie alebo poranenie nechtového lôžka. Aj keď to zvyčajne nie je príliš závažné, opakované rany môžu viesť k deformácii nechtov alebo ich poškodiť. 

Je zatláčanie lepšie? 

Namiesto strihania kožičky, niektorí ľudia odporúčajú, zatlačiť ju späť pomocou nástroja s plochým okrajom.

ZLOZVYK, ktorým dáte zelenú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ale v skutočnosti by ste sa aj tomu mali vyhnúť,“ zhodujú sa odborníci z American Academy of Dermatology Association.

Zatlačenie nechtovej kožičky totiž podľa nich stále ponecháva nechtové lôžko vystavené poveternostným vplyvom, čím sa vystavujete riziku infekcie. Najlepšie urobíte, keď ju necháte tak.

Ako sa starať o nechtovú kožičku? 

1. Vlhčite 

Podľa Mayo Clinic je hydratácia jedným zo spôsobov, ako dodať nechtom trochu vlhkosti a rehabilitovať poškodenú kutikulu. Do nechtov, nechtových lôžok a kožičky si môžete votrieť akýkoľvek bežný krém na ruky, aby ste podporili zdravie pokožky. Existujú tiež mastičky na vážne poškodenie kutikuly, ktoré môžete tiež vyskúšať. 

2. Používajte čisté nástroje 

Pred použitím vždy vydezinfikujte nástroje na nechty, aby ste zabili baktérie a zabránili infekcii. Dôkladne si vyčistite nožnice na nechty a po použití ich opláchnite horúcou vodu. Tie ženy, ktoré si nechávajú nechty upravovať v salóne, by si mali overiť, či ich manikérka čistí po každej klientke nástroje, ktoré používa. 

Zaujme vás: Obľúbený ŠPORT môže NEGATÍVNE zmeniť intímny život: Toto robí so SEMENNÍKMI!

3. Vyhnite sa umelým nechtom 

Umelé nechty dobre vyzerajú, no môžu poškodiť kutikulu. Napríklad, pri akrylových nechtoch sa zbrusuje samotný necht. Počas tohto procesu manikérka zvyčajne odstráni aj kožičku, aby sa uistila, že umelý necht sedí rovnomerne. 

Radšej sa strihaniu nechtovej kožičky vyhnite. Jej zastrihávanie síce nenarobí veľa škody, ale istotne jej prospeje, ak ju necháte tak. 

Viac o téme: KožaZdravieNechtyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9