Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Populárne CVIČENIE nemusí byť dobrý nápad: Ak budete IGNOROVAŤ toto, z JOGY dostanete INFEKCIU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri cvičení jogy si mnohí obvykle dávajú pozor na správne dýchanie a držanie tela. Málokto si však všimne jednu podstatnú vec. Koľkokrát ste si už vyčistili svoju jogamatku?

Cvičenie jogy je skvelý spôsob, ako precvičiť a ponaťahovať celé telo. Ak ju robíte správne, posilňuje srdce, zlepšuje spánok a dýchanie, zmierňuje stres a úzkosť. Na prvý pohľad sa zdá, že má len samé pozitíva. Ak by ste však svoju podložku preskúmali pod mikroskopom, to, čo by ste našli, by vás šokovalo. Neumytá podložka je živnou pôdou pre všetky druhy baktérií, húb a vírusov, ako sa píše na livestrong.com. Pozrite sa na dôvody, prečo by ste ju mali pravidelne čistiť. 

Čítajte tiež: Ľudia s TOUTO krvnou skupinou by sa mali mať na pozore: Vyššie RIZIKO problémov so ŽALÚDKOM

1. Spôsobí kožnú infekciu 

Na podložku na jogu sa môžu zachytiť škodlivé baktérie, vírusy a huby, ktoré spôsobujú nepríjemné kožné infekcie.

Tieto mikróby môžu žiť na povrchoch niekoľko dní až mesiacov a šíriť sa z človeka na človeka," konštatovala profesorka Kelly Reynoldsová.

Medzi bežné patogény, ktoré sa môžu prenášať špinavou podložkou na jogu patria: 

  • Plesne - spôsobujú "atletickú nohu" a iné typy kožného ochorenia. Tieto patogény sa množia v teplom a vlhkom prostredí, ako sú sprchy v telocvični alebo na plavárňach. „Veľmi dobre sa im darí na povrchoch, ako sú podložky na jogu,“ uviedla Reynoldsová. 
  • Stafylokoky - patogén bežne sa vyskytujúci na koži, ktorý je zvyčajne neškodný, ale môže spôsobiť infekciu, keď sa dostane do rany. Stafylokokové infekcie môžu podľa National Library of Medicine spôsobiť červené, opuchnuté a bolestivé kožné infekcie, ktoré vyzerajú ako pupienky alebo vriedky, z ktorých môže vytekať hnis. 
  • Ľudský papilomavírus (HPV) - niektoré kmene môžu spôsobiť bradavice na koži a na spodnej časti chodidiel. A hoci si prinesiete na hodinu jogu vlastnú podložku, riziko stále existuje. Môžete sa nakaziť tak, že niekto stúpi na vašu podložku, alebo sa baktérie prenesú na ňu priamo z podlahy. 

Populárne CVIČENIE nemusí byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Hrozí vznik vyrážok a akné 

Špinavá podložka na jogu môže spôsobiť vyrážky. Prebytočný maz, špina, odumreté kožné bunky a baktérie zablokujú póry, čo vedie k tvorbe pupienkov a akné. Tie sa môžu objaviť aj na hrudníku, hornej časti chrbta a ramenách. 

3. Môžete z nej ochorieť

Môže tiež zvýšiť riziko prechladnutia, infekcie dýchacích ciest alebo žalúdočnej chrípky. To sa stane, keď sa vírusy prechladnutia a chrípky uvoľnia do vzduchu prostredníctvom kašľa alebo kýchania chorého človeka. Stačí, že si v cvičiacej miestnosti niekto kýchne a malinké čiastočky mikróbov pristanú na podložke. Vy si ich potom nevedomky môžete preniesť do očí, nosa a úst. 

Zaujme vás: Kde uskladniť ZEMIAKY, aby vám vydržali viac ako 2 MESIACE? Na chladničku zabudnite!

Ako čistiť podložku na jogu?

„Vzhľadom na to, že podložky na cvičenie sú umiestnené na špinavých podlahách, často zdieľané medzi viacerými a prichádzajú do priameho kontaktu s pokožkou a tvárou, odporúčam ich pred každým použitím vyčistiť a vydezinfikovať,“ hovorí Reynoldsová.

Samotné čistenie síce nezabije väčšinu mikróbov, ale zníži sa množstvo nečistôt potu a olejov, ktorými sa baktérie a plesne živia. Ak cvičíte na vlastnej podložke doma, stačí čistenie a dezinfekcia raz týždenne. 

Ak je podložka vhodná na pranie v práčke, vložte ju tam a postupujte podľa pokynov výrobcu. Na správnu dezinfekciu podložky použite dezinfekčný prostriedok na bielizeň.

„Keď sa nedá oprať, najskôr ju vydrhnite mydlom a vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty, potom použite dezinfekčný sprej, ktorý je najlepšou obranou proti choroboplodným zárodkom,“ radí Reynoldsová.

Keď podložku vyčistíte a vydezinfikujete, dôkladne ju vysušte. 

Viac o téme: BaktériePodložkaZdravieJoga
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9