Kde uskladniť ZEMIAKY, aby vám vydržali viac ako 2 MESIACE? Na chladničku zabudnite!

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-04 06:00:00

Po kúpe zemiakov obvykle zelenina putuje do chladničky alebo na kuchynskú poličku. Aby však vydržali čo najdlhšie, ani jedno z týchto miest nie je dobré na ich skladovanie!

Podľa youtubového kanála Kitchen Tips Online je veľmi dôležité zvážiť, kde budete mať potraviny v domácnosti umiestnené. Mnohí sú zvyknutí na skladovanie zemiakov v chladničke. Nie je to však práve najlepší nápad. Chcete, aby vám vydržali 10 týždňov alebo dokonca viac? V tom prípade zabudnite na chladničku. 

Čítajte tiež: Zložka obľúbených CESTOVÍN, z ktorej vám VYSTRELÍ krvný tlak: Nenápadný ŠKODCA!

Najlepšie prostredie

Je pravda, že zemiaky majú radi teploty medzi 4 a 10 stupňami Celzia, no okrem toho aj vlhké prostredie, ako sa píše na express.co.uk. Preto je najideálnejším prostredím pre zemiaky špajza alebo pivnica. Tam vám totiž vydržia až celé mesiace, hoci netreba zabúdať na ich pravidelnú kontrolu kvôli prípadnému hnitiu. Akonáhle zbadáte nahnité zemiaky, mali by putovať hneď do koša, keďže by sa to mohlo preniesť aj na ďalšie kusy. Podobne treba jednať aj pri naklíčených zemiakoch. 

Výborným miestom na ich skladovanie je taktiež tmavé miesto pri mierne vyššej teplote, pričom na spodku, kde budú zemiaky uložené, by mal byť novinový papier. Zelenine tak stvrdne šupka a výsledkom je väčšia odolnosť voči vonkajšiemu poškodeniu a hnitiu. 

Prečo NIE chladnička? 

Chladnička nie je vhodným miestom, keďže chýba vlhkosť vzduchu. Aby toho nebolo málo, nízka teplota premieňa škrob, nachádzajúci sa v zemiakoch, na cukor, čím sa tak rozkladá ich bunková štruktúra. Aj svetlé slnešné prostredie treba vynechať! Inak sa sfarbia dozelena. Aj z toho dôvodu sú tmavé priestory najvhodnejším miestom. 

Preč s pôvodným balením

Poslednou radou je vybrať zeleninu zo sáčku alebo vrecka, v akom ste ju kúpili v obchode. Zemiaky by sa nemali uchovávať v pôvodnom vrecku, mali by byť v dobre netranom priestore a vzduchotesné vrecko to neumožňuje. 

Fotogaléria


Tagy:
zemiaky skladovanie zdravie

2022-07-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia