Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rastúci TREND v spálni, ktorý vás pripraví o VEĽA: Stres a DEPRESIA na počkanie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spoločné zdieľanie postele nie je dôležité len pre zdravé manželstvo. Ide o kľúč k zdravému telu a mysli. Smutným faktom však je, že množstvo párov spí oddelene.

Podľa jednej štúdie dospelí, ktorí zdieľajú posteľ so svojím partnerom, majú lepší spánok a tým aj menšiu pravdepodobnosť vzniku depresie ako tí, ktorí spia osamote, informuje dailymail.co.uk.

Nový trend

Spoločný spánok znižuje riziko depresie, úzkosti, stresu a únavy. Aspoň tak to tvrdia vedci, ktorí zistila, že keď spíte oddelene, zvyšuje sa tým riziko nespavosti. Zároveň upozorňujú, že počet párov, ktorí sa rozhodli spať v oddelených izbách, stále rastie. Patria medzi ne aj celebritné páry ako napríklad doktorka Foster Suranne Jonesová a jej manžel.

Výsledky štúdie tak prišli v období rastúceho trendu u párov, ktoré podporujú spánok v oddelených izbách. Napríklad elevízna osobnosť Vicky Pattison minulý rok odhalila, že ona a snúbenec Ercan Ramadan nespia v spoločnej posteli. V roku 2009 sa dokonca hovorilo, že Brad Pitt a Angelina Jolie žili  na tom istom pozemku v úplne oddelených budovách.

Čítajte tiež: Nakopne METABOLIZMUS na plné obrátky: Raňajky v takom ČASE naštartujú CHUDNUTIE

Spoločná posteľ ako liek?

Dospelí, ktorí spia spolu, získavajú množstvo výhod pre svoje fyzické a duševné zdravie v porovnaní s ostatnými. Podľa amerických vedcov páry, ktoré zdieľajú posteľ, sa cítia emocionálne bližšie k svojmu partnerovi, taktiež bezpečnejšie vo svojom vzťahu a celkovo sú v živote spokojnejší. Doktor Michael Grandner, odborník na spánok z Arizonskej univerzity, ktorý viedol štúdiu povedal, že bol „veľmi prekvapený, keď zistil, aké dôležité to môže byť“.

Rastúci TREND v spálni,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum zahŕňal analýzu údajov od 1 000 mužov a žien v produktívnom veku z Pensylvánie. Odpovedali na podrobné otázky o ich spánku, zdraví a kvalite života za posledný mesiac. Vedci skúmali aj vplyv spánku s deťmi či inými členmi rodiny.

Ľudia, ktorí nikdy nespali s partnerom alebo manželom, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť nespavosťou ako tí, ktorí väčšinu nocí strávili so svojim partnerom. Páry, ktoré spolu spia v jednej posteli, mali tiež kvalitnejší spánok a menej často trpeli únavou. Spánok osamote bol spojený s vyšším rizikom depresie, nižšou sociálnou podporou a horšou životnou a vzťahovou úrovňou.

Tím jednoznačne uviedol: „Spánok s partnerom/manželkou je spojený s lepšou kvalitou spánku a celkovým duševným zdravím.

Medzitým tí, ktorí spali väčšinu nocí so svojím dieťaťom, hlásili vyššiu mieru nespavosti, stresu a rizika spánkového apnoe. Ľudia, ktorí oddychovali s inými členmi rodiny, boli počas dňa viac ospalí a v noci mali horšiu kvalitu spánku.

Člen rodiny ovplyvňuje náš spánok

Už predchádzajúce výskumy naznačili, že spánok s partnerom umožňuje telu relaxovať a získať tak dlhší hlboký spánok. Typ spánku s rýchlym pohybom očí (REM) hrá dôležitú  úlohu pri emocionálnom spracovaní, hladinách hormónov a zdravom vývoji svalov a mozgu. Ak je pravidelne niečím narušený, napríklad malým dieťaťom, môže to viesť k množstvu zdravotných problémov.

Zaujme vás: SPRCHA pred ľahnutím do POSTELE je ZLÝ nápad: Po tomto zistení to už NEBUDETE robiť!

Doktor Grandner povedal: „Tento problém skúma veľmi málo štúdií. Naše zistenia naznačujú, že či už spíme sami alebo s partnerom, člen rodiny môže ovplyvniť spánok. Boli sme veľmi prekvapení, keď sme zistili, aké to je dôležité.“

Rastúci TREND v spálni,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Brandon Fuentes, výskumník na oddelení psychiatrie v Arizone a spoluautor, zdôrazňuje, ako môže mať spánok s partnerom veľké výhody pre zdravie spánku vrátane zníženého rizika spánkového apnoe, zlepšenia porúch spánku a celkového zlepšenia kvality spánku.

Úryvok zo štúdie bol uverejnený v online prílohe časopisu Sleep a bol prezentovaný na konferencii o spánku v USA.

Viac o téme: PosteľZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9