Nakopne METABOLIZMUS na plné obrátky: Raňajky v takom ČASE naštartujú CHUDNUTIE

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-11 06:00:00

Načasovanie raňajok môže byť kľúčom k chudnutiu a udržaniu si pevného zdravia. Tvrdí to odborník na výživu, podľa ktorého možno očakávať zrýchlenie metabolizmu.

Tim Spector, ktorý je profesorom genetickej epidemiológie na King’s College v Londýne, povedal, že keďže ľudia majú tendenciu jesť neskoro večer, mali by si raňajky odložiť a jesť až po 11:00, ako sa píše na walesonline.co.uk.

Profesor, ktorého meno sa preslávilo hlavne počas pandémie Covid, keď spoluvytvoril aplikáciu Zoe, ktorá sledovala šírenie vírusu v komunite, mal príhovor na Cheltenham Science Festival, kde sa svojmu publiku prihovoril a vysvetlil: „Ak si dáte neskoršie raňajky, prinesie vám to určité výhody. Treba prehodnotiť nejaké veci, o ktorých bolo povedané, že sú nezdravé, keďže sa objavilo množstvo novej vedy, ktorá zistila opak."

Čítajte tiež: Rady ODBORNÍKOV s OPAČNÝM účinkom? Toto ZDRAVÉ jedlo vás priblíži k rakovine KOŽE

Efektívnejšie mikróby, ktoré spaľujú kalórie

Ak si dáte večeru do 21:00, najlepšie je postiť sa 14 hodín, čo znamená, že raňajky si dáte o 11:00. Existujú totiž dôkazy, že práve 14-hodinový pôst je dobrý pre metabolizmus. Po svojom prejave Spector povedal, že ľudia v Spojenom kráľovstve začínajú mať stravovacie návyky podobné ako v Španielsku a Taliansku. To znamená, že maškrtia až do neskorého večera. Možno povedať, že ide o rozšírený zvyk, ktorý sa týka aj ostatných krajín vrátane Slovenska.

Profesor dokonca priznal, že raňajky o 11:00 sú „efektívnejšie“ ako diéta 5:2. Pri tejto obľúbenej diéte sa ľudia „postia“ dva dni, kedy majú obmedzený príjem kalórií a päť dní jedia normálne. Profesor Spector povedal, že mikróby v našich črevách majú 24-hodinový "cirkadiánny rytmus ako my" a potrebujú odpočinok. Ľudia, ktorí majú 14 hodín pôstu s neskoršími raňajkami, môžu pomôcť schudnúť štyri až 11 kíl v priebehu niekoľkých mesiacov.

"Ich mikróby sa v podstate stávajú efektívnejšími pri spaľovaní kalórií z potravín," dodal odborník.

Súvis s typom stravy našich predkov

O 14-hodinovom pôste ako spôsobe, ako si udržať zdravie, hovorila aj doktorka Sara Kayatová v relácii This Morning na ITV.

Zaujme vás: KVÍZ o najčastejších letných CHOROBÁCH: Čo nás najviac OHROZUJE v horúcom období?

„Vedci preskúmali 250 štúdií a zistili, že pôst aspoň 14 hodín denne zlepšuje celkové zdravie. Predpokladá sa, že to súvisí s typom stravy našich predkov „lovca-zberača“ a s tým, ako by to bolo v tej dobe. Jedna štúdia naznačuje, že jedenie medzi 6:00 a 15:00 s 15-hodinovým nočným hladovaním bolo najprirodzenejšie pre naše telesné hodiny, a že to posilnilo spôsob, akým riadime hladinu cukru v krvi. Redukuje viscerálny tuk, ktorý sa sústreďuje okolo vnútorných orgánov v tele a znižuje zápal," dodala odborníčka na záver.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie raňajky jedlo prevencia

2022-06-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia