Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nečakaná PREDPOVEĎ úmrtia: Toto by mohlo v predstihu UPOZORNIŤ na riziko!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vnímanie fyzickej únavy by starší ľudia nemali podceňovať. Údajne môže ísť o prediktor skoršej úmrtnosti, ako zistil jeden z najnovších výskumov.

Podľa výskumu, ktorý zverejnili epidemiológovia z Pittsburghskej univerzity v časopise Journal of Gerontology: Medical Sciences to, ako veľmi sa cíti starší človek unavený po niektorých činnostiach, môže predpovedať, či je úmrtie uňho vzdialené na menej ako tri roky. Je to prvá štúdia, ktorá stanovila vnímanú fyzickú únavu ako indikátor skoršej úmrtnosti, ako sa uvádza na eurekalert.org.

Čítajte tiež: ZABRÁNI vírusom PRENIKNÚŤ do buniek: Ochrana proti COVIDU v ALKOHOLICKOM nápoji?!

Fyzická únava a úmrtie

Starší ľudia, ktorí dosiahli najvyššie skóre, pokiaľ ide o to, ako unavení alebo vyčerpaní sa cítili po aktivitách, mali viac ako dvojnásobnú pravdepodobnosť úmrtia v nasledujúcich 2,7 rokoch v porovnaní s ich kolegami, ktorí dosiahli nižšie skóre. Únavnosť bola hodnotená pre celý rad aktivít pomocou novej Pittsburghskej škály únavnosti.

„Toto je obdobie roka, keď si ľudia dávajú – a porušujú – novoročné predsavzatia, že budú mať viac fyzickej aktivity,“ povedala vedúca autorka Nancy W. Glynnová, Ph.D., docentka na Katedre epidemiológie na Pitt's Graduate School of Public Health. "Dúfam, že naše zistenia poskytnú určité povzbudenie, aby sme sa držali cieľov cvičenia. Predchádzajúce výskumy naznačujú, že väčšia fyzická aktivita môže znížiť únavu človeka. No táto je prvou, ktorá spája závažnejšiu fyzickú únavu s predchádzajúcou smrťou. Naopak, nižšie skóre znamená väčšiu energiu a dlhšiu životnosť.“

Glynnová a jej kolegovia spravovali Pittsburghskú stupnicu únavy 2 906 účastníkom vo veku 60 rokov alebo starším v rámci Long Life Family Study, medzinárodnej štúdie, ktorá sleduje členov rodiny cez dve generácie. Účastníci hodnotili od 0 do 5, do akej miery si mysleli alebo predstavovali únavu, ktorú by im spôsobili určité činnosti – napríklad 30-minútová pokojná prechádzka, ľahké domáce práce alebo náročné záhradkárčenie.

Ak pracujete v kancelárii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôležité sú ciele, ktoré zvládnete

Výskum sa skončil koncom roku 2019, aby sa predišlo akémukoľvek zvýšenému vplyvu pandémie COVID-19 na úmrtnosť, čo tímu poskytlo priemerne 2,7 rokov údajov o každom účastníkovi. Po zohľadnení rôznych faktorov, ktoré ovplyvňujú úmrtnosť ako je depresia, už existujúce alebo základné smrteľné ochorenie, vek a pohlavie, tím zistil, že účastníci, ktorí dosiahli 25 bodov alebo viac na stupnici Pittsburgh Fatigability Scale, mali 2,3-krát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia za 2,7 roka po dokončení škály v porovnaní s ich náprotivkami, ktoré dosiahli skóre pod 25.

"Existuje výskum, ktorý ukazuje, že ľudia, ktorí zvyšujú svoju fyzickú aktivitu, môžu znížiť svoje skóre únavnosti," povedala Glynnová."A jeden z najlepších spôsobov, ako zvýšiť fyzickú aktivitu - čo jednoducho znamená viac sa pohybovať - ​​je stanovenie zvládnuteľných cieľov a začatie rutiny, ako je pravidelná prechádzka alebo plánované cvičenie."

Glynnová dodala, že štúdia demonštruje hodnotu Pittsburghskej škály únavnosti, ktorú s kolegami vytvorila v roku 2014. Odvtedy bola preložená do 11 jazykov.

„Zatiaľ čo Pittsburghská škála únavnosti bola vo výskume široko prijatá ako spoľahlivý a citlivý spôsob merania únavnosti, v nemocničnom prostredí a klinických skúškach sa nevyužíva dostatočne,“ povedala Glynnová. „Mojím konečným cieľom je vyvinúť intervenciu fyzickej aktivity zameranú na zníženie únavy ako prostriedok na zastavenie klesajúcej špirály zhoršených fyzických funkcií, ktoré sú bežné s procesom starnutia. Znížením únavnosti je možné zmeniť to, ako sa cítia, čo ich môže motivovať, aby robili viac.“

Viac o téme: ZdravieúnavaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9