Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Stimuluje osídlenie HELIKOBAKTERA: Tento druh ZELENINY narúša ochranu ŽALÚDKA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa všeobecne považuje za zdravú, určitý druh by mohol mať prekvapivý opačný účinok na ľudské telo. Pri tejto zelenine preto treba byť opatrní, žalúdok by mohol na ňu zareagovať negatívne!

Podľa analýzy jedného globálneho výskumu, ktorý uskutočnila charitatívna organizácia pre výskum rakoviny World Cancer Research Fund (WCRF), určitý druh zeleniny zvyšuje riziko rakoviny žalúdka. Ako upozorňuje, dôkazy sú vraj „silné“, píše sa na express.co.uk.

Rakovina je celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí a v roku 2020 si vyžiadala takmer 10 miliónov úmrtí. A to aj napriek miliardovým investíciám do nájdenia lieku. Pokrok však napreduje a jednou z povzbudivých oblastí je znižovanie rizika.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý preverí, či ste kráľmi SLADKOSTÍ: Čo všetko (ne)viete o obľúbených DOBROTÁCH?

Vplyv vysokých hladín soli na žalúdok

Výskumy naďalej prehlbujú pochopenie toho, ako môžu špecifické rozhodnutia o životnom štýle ovplyvniť riziko vzniku rakoviny. Diéta je predmetom prebiehajúceho výskumu, ale ukázalo sa, že množstvo vecí v rámci životného štýlu zvyšuje riziko tejto zákernej choroby. Jedným z najprekvapivejších objavov je fakt, že konzervovaná neškrobová zelenina môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka. Vyplýva to z hodnotenia komplexnej analýzy, ktorú vykonala charitatívna organizácia World Cancer Research Fund (WCRF).

Konzervovanie potravín možno definovať ako proces úpravy a manipulácie s potravinami spôsobom, aby sa zastavilo alebo výrazne spomalilo kazenie a zabránilo sa chorobám, ktoré prenášajú potraviny, pričom sa zachová nutričná hodnota, textúra a chuť. Aby sa maximalizovala životnosť potravín, často sa solené a nakladané – ide o proces, o ktorom sa predpokladá, že vedie k rozvoju rakoviny žalúdka.

Podľa WCRF zvieracie modely ukázali, že vysoké hladiny soli menia viskozitu hlienu chrániaceho žalúdok a zvyšujú tvorbu N-nitrózozlúčenín.

Stimuluje osídlenie HELIKOBAKTERA: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Navyše, vysoký príjem soli môže stimulovať kolonizáciu H. pylori, najsilnejšieho známeho rizikového faktora rakoviny žalúdka,“ varuje charitatívna organizácia pre rakovinu. "Na zvieracích modeloch sa ukázalo, že vysoké hladiny soli sú zodpovedné za primárne poškodenie buniek, ktoré vedie k podpore rozvoja rakoviny žalúdka."

Údajne existujú „silné dôkazy“, že potraviny konzervované solením (vrátane konzervovanej neškrobovej zeleniny) zvyšujú riziko tejto choroby.

Čo sa považuje za neškrobovú zeleninu?

Zeleninu je možné rozdeliť do skupín podľa individuálneho obsahu škrobu.

Príklady neškrobovej zeleniny zahŕňajú:

  • Mrkva, repa, paštrnák, repa a kvaka, ako aj zelená listová zelenina (ako je špenát a šalát)
  • Krížová zelenina (čeľaď kapusty, napríklad bok choy, brokolica, kapusta a žerucha)
  • Allium zelenina (ako je cibuľa, cesnak a pór)

Škrobová zelenina, ako sú zemiaky, sladké zemiaky (yams), maniok (maniok), ságo yams a taro obsahujú vyššie hladiny sacharidov ako neškrobová zelenina.

Pribúdajúce dôkazy ukazujú riziká spojené so solením a nakladaním potravín. Napríklad prelomová štúdia publikovaná v British Journal of Cancer zistila, že ľudia, ktorí jedia pravidelnú stravu s vysokým obsahom soli, majú zdvojnásobené riziko rakoviny žalúdka.

Štúdia založená na približne 40 000 Japoncoch v strednom veku skúmala stravovacie návyky, pitie a fajčenie počas 11-ročného obdobia. Ukázala, že riziko rakoviny žalúdka u japonských mužov s najnižším príjmom soli bolo jedno z 1000 ročne. To sa zdvojnásobilo na jedného z 500 medzi tými, ktorí mali najvyšší príjem soli.

Stimuluje osídlenie HELIKOBAKTERA: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prejavy rakoviny žalúdka

Existuje veľa možných príznakov rakoviny žalúdka, no môže byť ťažké ich rozpoznať.

Podľa Národnej zdravotnej služby vo Veľkej Británii (NHS) môžu ovplyvniť trávenie, ako napríklad:

  • Pálenie záhy alebo kyslý reflux
  • Problémy s prehĺtaním (dysfágia)
  • Pocit choroby
  • Príznaky poruchy trávenia, ako je veľké grganie
  • Veľmi rýchly pocit sýtosti pri jedle

Medzi ďalšie príznaky patria:

  • Strata chuti do jedla alebo chudnutie bez snahy
  • Hrudka v hornej časti brucha
  • Bolesť v hornej časti brucha
  • Pocit únavy alebo bez energie
Viac o téme: ZeleninaZdravieRakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9