Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jeden z TOP minerálov ako ZABIJAK buniek? V tomto prípade by mohol POŠKODIŤ srdce!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Molekuly obsahujúce železo hrajú v tele širokú škálu úloh vrátane prepravy kyslíka v krvi. Štúdia na myšiach však naznačuje, že v prípade srdcovej nedostatočnosti môže uvoľňovanie železa uloženého v srdci prispieť k odumretiu buniek srdcového svalu.

Štúdia vyvoláva obavy z dlhodobého používania doplnkov železa u ľudí so srdcovou nedostatočnosťou alebo inak povedané srdcovým zlyhávaním. Sľubným novým spôsobom liečby môžu byť lieky, ktoré uvoľňovanie uloženého železa zo srdcových buniek spomaľujú, píše medicalnewstoday.com

Čítajte tiež: Superprenášačov KORONAVÍRUSU ODHALIA tieto znaky: Môžu nakaziť väčší počet ľudí!

U človeka so srdcovým zlyhávaním srdcový sval slabne a je menej schopný pumpovať krv do tela. Medzi príznaky patrí dýchavičnosť po cvičení alebo v pokoji, pocit únavy, opuchnuté členky a nohy. I keď ochorenie nie je možné vyliečiť, správnou liečbou sa dajú príznaky kontrolovať mnoho rokov.

Dopĺňanie železa áno alebo nie?

Srdcové zlyhávanie asi u 50 percent pacientov narúša metabolizmus železa a spôsobuje jeho nedostatok. Nie je však jasné, či sú tieto zmeny pri spracovaní železa škodlivé alebo či srdce pred ďalším poškodením chránia.

V súčasnosti sa ľuďom so srdcovým zlyhávaním, ktorí trpia nedostatkom železa, na zlepšenie zdravotného stavu železo podáva intravenózne. Nová štúdia z King’s College London (KCL) vo Veľkej Británii a Osaka Medical College a Osaka University v Japonsku však naznačuje, že nadmerné hladiny voľného železa v srdci by mohli stav pacientov so srdečným zlyhávaním zhoršiť. Vedci, ktorí za ňou stoja, si uvedomujú, že ich výskum vyvoláva obavy z bezpečnosti dopĺňania železa.

Výskum na myšiach zistil, že pri uvoľňovaní železa zo zásob v srdcových bunkách sa vytvárajú vysoko reaktívne voľné radikály obsahujúce kyslík, ktoré poškodzujú srdcový sval.

Jeden z TOP minerálov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Železo je nevyhnutné pre mnoho procesov v tele vrátane transportu kyslíka, ale príliš veľa železa môže viesť k hromadeniu nestabilných molekúl kyslíka, ktoré môžu zabíjať bunky,“ hovorí jeden z autorov štúdie Jumpei Ito z oddelenia kardiovaskulárnych vied na KCL. Zistenia štúdie boli zverejnené v časopise eLife.

Obavy o bezpečnosť

Vedci skúmali, čo by sa stalo, keby sa železo neuvoľňovalo, ale zostalo uzamknuté v proteíne zvanom feritín. Bežne to funguje tak, že keď sú hladiny voľného železa nízke, proteín nazývaný koaktivátor nukleárnych receptorov 4 (NCOA4) spúšťa uvoľňovanie uloženého železa z feritínu v bunkách.

Vedci preto vytvorili myši, ktorým v bunkách ich srdcového svalu chýba gén na výrobu NCOA4. Pri simulácii srdcovej nedostatočnosti u týchto a normálnych myší zistili, že srdcia geneticky upravených zvierat s nedostatkom NCOA4 utrpeli menej škodlivých zmien. V ich srdciach sa nevyvinuli nadmerné hladiny voľného železa alebo toxických voľných radikálov, ktoré zabíjajú bunky v prípade srdcového zlyhávania.

„Naše výsledky naznačujú, že uvoľňovanie železa môže byť pre srdce škodlivé. Môže to viesť k nestabilnej hladine kyslíka, smrti v srdcových bunkách a nakoniec k zlyhaniu srdca," uzatvára doktor Ito.

Dobrou správou je, že existuje zlúčenina zvaná ferrostatín-1, ktorá spomaľuje uvoľňovanie uloženého železa. Keď vedci ňou liečili normálne myši, chránilo to ich srdcia pred bunkovou smrťou, ku ktorej dochádza pri srdcovom zlyhaní.

Vedci upozorňujú, že zatiaľ ide iba o zistenia z pokusov na myšiach a pre lepšie pochopenie procesu uvoľňovania železa je potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: SrdceZdravieŽelezoSrdcové problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9