Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vytriezvenie o ZUBNEJ paste, ktorá vybieli zuby: Takto to s ňou v skutočnosti je

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trend, ktorý ovládol nielen sociálne siete, ale aj obchodné reťazce. Zubné pasty s aktívnym uhlím zuby ozdravujú, no hlavne, dokážu vyčariť žiarivý biely úsmev. Prehnané tvrdenie alebo majú naozaj niečo do seba?

Aktívne uhlie je obyčajné uhlie vyrobené z rašeliny, uhlia, dreva, kokosovej škrupiny alebo petrolea - ktoré sa zahrievajú spolu s plynom, vďaka ktorému je uhlie poréznejšie. Podľa U.S. National Library of Medicine pomáha aktivovať a zachytiť chemikálie. To je jeden z dôvodov, prečo je určené na bežné lekárske použitie, pričom účinkuje pri liečby otravy.

Čítajte tiež: Používate TELEFÓN pred spaním? Koledujete si o jednu z najsmrteľnejších chorôb

Spoločnosti, ktoré vyrábajú zubnú pastu s aktívnym uhlím, tiež tvrdia, že táto prísada dokáže odstrániť toxíny zo zubov a ďasien. Tým pádom zbaví zubov škvŕn a výsledkom je belší úsmev. Americká asociácia zubných lekárov však upozorňuje, že neexistujú dôkazy o tom, že zubné výrobky s aktívnym uhlím sú pre náš chrup bezpečné alebo účinné.

Zvyšuje šancu na ochorenie ďasien

Nielenže zuby nebudú zdravšie, ale dokonca existujú dôkazy, že zubná pasta s aktívnym uhlím môže byť pre ne škodlivá. Navyše, zlúčeniny v aktívnom uhlí môžu byť abrazívne. Výskum z časopisu Journal of Physics: Conference Series zistil, že čistenie s aktívnym uhlím zvyšuje drsnosť zubnej skloviny, čo uľahčuje baktériám ich prilepenie na povrch. Následkom toho je väčšia akumulácia plaku, tým aj počtu dutín a dokonca aj vyššia pravdepodobnosť periodontálnemu ochoreniu.

Vytriezvenie o ZUBNEJ paste,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nemusia byť ani belšie. Štúdia z roku 2019 uverejnená v časopise British Dental Journal naznačila, že poškodenie, ktoré spôsobujú abrazívne zubné pasty, by mohlo časom spôsobiť odlišné sfarbenie zubov.

V recenzii časopisu Journal of American Dental Association, ktorá hodnotila 50 rôznych zubných pást s aktívnym uhlím, sa dospelo k záveru, že zubní lekári by mali „poučiť svojich pacientov o opatrnosti“ pri používaní týchto výrobkov z dôvodu „nepreukázaných tvrdení o účinnosti a bezpečnosti“.

Zrátané a podčiarknuté. O aktívnom uhlí neviete doteraz príliš veľa. Nie je dostatok dôkazov, ktoré by dokázali, že dokáže rozjasniť úsmev a zároveň udržať vaše zuby zdravé.

Viac o téme: ZdravieZubyZubné pastyAktívne uhlie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9