Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Signál, ktorý môže predpovedať zvýšené riziko mŕtvice: Odhalí ho banálne vyšetrenie krvi

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nedostatok železa v krvi si väčšina ľudí spája s anémiou. K nečakaným problémom však môže viesť aj nadmiera tohto stopového prvku v organizme.

Železo má na naše zdravie dvojaký efekt. Na jednej strane je jeho deficit príčinou anémie, a na strane druhej môže byť privysoká hladina železa v krvi rizikovým faktorom vzniku mŕtvice. Dokonca môže stáť za zvýšenou náchylnosťou k bakteriálnym infekciám kože, informuje Sciencedaily.com. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v magazíne Journal of the American Heart Association.

Čítajte viac: Odborníčka na výživu o vnútornostiach: Kvalita, ktorou sa podobajú na materské mlieko

V úvode výskumu vedecký tím pod taktovou Imperial College London dôkladne preskúmal, akú úlohu zohráva železo pri viac než 900 chorobách. Vedcom v tom pomáhala databáza zahŕňajúca genetické údaje od vyše pol milióna ľudí.

Vyššie riziko porážky či trombózy

Výskumníci zistili, že prirodzene nižšie hladiny železa sú spojené s nižšími hladinami cholesterolu v krvi a prispievajú tiež k zníženiu rizika aterosklerózy. Keď sú však hladiny železa v krvnom sére vyššie než norma, rastie riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu byť príčinou cievnej mozgovej príhody alebo žilovej trombózy. Aj preto odborníci pripomínajú pacientom, aby sa pred užívaním výživových doplnkom obsahujúcim železo poradili so svojím lekárom.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Železo by sme mali v strave prijímať denne, muži okolo 10 miligramov a ženy 18 miligramov vzhľadom na pravidelné straty krvi spôsobené menštruáciou. Zvýšený príjem železa by mali mať tehotné a dojčiace ženy, ale tiež deti a adolescenti. Ľudia konzumujúci pestrú stravu by však mali mať dostatočný denný prísun tohto stopového prvku. Nachádza sa v červenom mäse, pečeni, vaječnom žĺtku, strukovinách, ale aj niektorých druhoch zeleniny (pór, petržlen, špenát, zeler, kaleráb...).

Viac o téme: SrdceKrvŽelezoAterosklerózaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9